latinica  ћирилица
07/10/2015 |  16:47 | Аутор: Агенције

Кроз Македонију убудуће избјеглице могу само возом

Избјеглице које су кроз Македонију од Грчке до Србије ишле редовним и ванредним возовима, али и аутобусима и такси возилима, од данас ће до границе са Србијом моћи да се превозе искључиво возовима, саопштио је македонски Центар за управљање кризом.
Македонија - воз    (Фото:grid.mk) -
Македонија - воз (Фото:grid.mk)


Македонски медији преносе да је Центар за управљање кризом одлучио да из "безбједносних и здравствених разлога, како за мигранте-избјеглице, тако и за локално становништво, примаран транспорт за мигранте-избјеглице убудуће буде жељезнички пријевоз а у случају допунског пријевоза биће укључени аутобуси и такси возила која имају потребне лиценце".

Македонски МУП саопштио је данас да је у посљедња 24 часа 2.582 избјеглица с Блиског истока, који су у Македонију ушли из Грчке, изразило намјеру да затражи азил у Македонији.

Према подацима македонског МУП-а, највећи број оних који су добили потврде о намјери да затраже азил у тој земљи су мушкарци – њих 1.582, а пријављено је и 319 жена и 529 дјеце која путују с родитељима, али и 152 дјетета која су на избјеглички пут пошла без родитеља.

Од 19. јуна, када је македонски парламент усвојио измене Закона о азилу, који предвиђа могућност издавања потврда о намјери за тражење азила –
што избјеглицама омогућава легалан транзит кроз Македонију, до 7. октобра је издато 122.952 таквих потврда, односно толико људи је регистровано да је у Македонију ушло из Грчке.

У истом периоду азил је у Македонији затражило 50 избјеглица, док су сви остали наставили пут преко Србије према развијенијим земљама ЕУ.

Највећи број избјеглица је из Сирије – 89.089, затим из Авганистана – 17.080 и Ирака – 7.929.

Због сталног прилива избјеглица с Блиског истока, које у Македонију у хиљадама улазе из Грчке, македонски парламент је од августа прогласио ванредно стање уз границу са Грчком и Србијом.