latinica  ћирилица
07/10/2015 |  16:49 | Аутор: СРНА

Клокић: Обим робне размјене са Њемачком 585,6 милиона КМ

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је данас да Њемачка представља значајног спољнотрговинског партнера Српске и да је обим робне размјене прошле године износио 585,6 милиона КМ.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

На састанку у Бањалуци са делегацијом из њемачке покрајине Рајнланд Фалц, коју чине представници Министарства привреде, заштите животне средине и просторног планирања те покрајине, Клокић је навео да Њемачка заузима пето мјесто по обиму робне размјене са Српском.

Из ресорног министарства саопштено је да је на састанку било ријечи о могућностима сарадње Српске и покрајине Рајнланд Фалц, посебно у сектору производње електричне енергије из обновљивих извора, попут соларне, енергије вјетра и биомасе.

"Представљени су привредни потенцијали, те истакнуте предности за улагање у Српску, попут геостратешке позиционираности, приступа значајним и растућим тржиштима на принципу слободне трговине од готово 600 милина потрошача, стимулативни трошкови пословања, богатство природних ресурса, као и повољан третман страних улагача", наводи се у саопштењу.

На крају састанка обје стране су исказале заинтересованост за проширење сарадње, уз могућност потписивања споразума између покрајине Рајнланд Фалц и Републике Српске.

Рајнланд Фалц је регија на западу Њемачке и једна је од најразвијенијих њемачких покрајина чију економију чине већином мала и средња предузећа и која више од 80 одсто својих потреба за електричном енергијом задовољава из обновљивих извора енергије.

Састанку са њемачком делегацијом присуствовали су представници Министарства индустрије, енергетике и рударства Српске и Подручне привредне коморе Бањалука.