latinica  ћирилица
07/10/2015 |  16:51 | Аутор: klix.ba

Свједок: У Крајини има више група које подстичу на тероризам

Саслушањем заштиченог свједока "Б-2" Тужилаштва БиХ завршен је доказни поступак у предмету пред Судом БиХ против Билала Боснића, оптуженог за кривично дјело јавно подстицање на терористичке активности у вези с врбовањем ради терористичких активности и организирањем терористичке групе.
Билал Боснић на суду - Фото: РТРС
Билал Боснић на судуФото: РТРС

За двије седмице планиране су завршне ријечи у овом предмету.

Заштичени свједок је говорио о Самиру Бегићу из Крајине који је погинуо на ратишту у Сирији. По његовим ријечима тамо је отишао по Боснићевим инструкцијама. Прије одласка у Сирију и познанства с Боснићем, како је описао свједок "Б2", Бегић је био је вриједан младић, графички дизајнер, бавио се музиком, техником и радио у кафићу.

Према његовим сазнањима и тврдњама у Крајини има више покрета којима је циљ окупљање људи и подстицање на одлазак на ратишта у Сирију, а Боснић је један од оних који има "своје момке".

Заштићени свједок је истакао да се "момци из таквих група окупљају илегално, да се називају браћом, и да слиједе идеологију која шири мржњу према другачијем". Навео је да му је Бегић причао како на скуповима добивају инструкције написане на папиру, а након што их усвоје, запале доказе.

- Причао ми је да је Боснић мудар и да зна да га прате, због тога не користи телефон и разговарају преко папира који запале упаљачем - навео је "Б-2", и додао, да има и људе који му помажу како не би сву пажњу скренуо на себе, а да је један од првих људи који раде за њега Рамо Граховић.

Сумња да су у такве групе укључени и локални полицајци те због тога није смио, оно што види, пријављивати локалној полицији, а због страха тражио је заштиту идентитета пред судом.

Сумња да групе, које назива вехабијским, имају сараднике у полицији јер му је Бегић, одговарајући на питање како ће прелазити границе када буде ишао у Сириу, одговорио да на граничним пријелазима има "браћу".

- Толико су јаки да их има и на граници, наша полиција то одобрава, не вјерујем да нису у томе - истакао је "Б-2".

Тај свједок је изјавио да се Бегић повезао и с "браћом" из других градова кантона и БиХ, те да је с само с њима комуницирао, а да су се дружења с другим људима сводила на позивање у "групу". Говорећи о финансирању рекао је да су нешто сами зарађивали, а да су нешто добивали. Бегић му је причао да је имао отворен рачун на који су му "браћа" уплаћивала новац, а он је био задужен, због чега се хвалио, за групу из Крајине.

- Граховић му је купио мобилни телефон, давао новац, џепарац, хвалио се и тиме, и позивао и нас, комшије и пријатеље да му се придружимо - додао је свједок.

Заштићени свједок је изјавио да је Бегић спомињао да ће из Крајине отићи у Сарајево, одакле ће им се на путу придруживати друге особе. Сви они, по тврдњама Бегића, како је навео свједок, требали су ратовати под једним "логом" чији је он аутор. Наиме, израдио је лого, карту БиХ, која је била црна, а у средини је имала натпис са заставе коју носе припадници ИД.

Посљедњи пут када је чуо Бегића било је у кафићу када је путем вибера звао неког свог рођака. Тада је чуо, како је испричао, да је Емрах Филиповић погинуо, а да Бегић жали што он није прије њега.

Боснићев адвокат Адил Лозо исказ заштиченог свједока сматра ирелевантним.