latinica  ћирилица
07/10/2015 |  17:14 | Аутор: Б92

САД у чуду: Откуд џихадистима толико "тојота"

Амерички анти-терористички званичници затражили су од Тојоте да објасни на који начин је велики број њихових аутомобила завршио у рукама ИСИС-а?
Тојота и тероризам (фото: off-guardian.org) -
Тојота и тероризам (фото: off-guardian.org)

У пропагандним снимцима Исламске државе Ирака и Сирије види се велики број Тојотиних аутомобила, другог највећег произвођача на свијету, а најчешће су то теренска возила и пик-апови.

Из Тојоте су одговорили да не знају на који начин је ИСИС дошао до ових аутомобила, наглашавајући да подржавају истрагу америчких званичника како би се спријечило да добра са Запада заврше у рукама терориста.

“Ми смо упознали Тојотине ланце снабдијевања на Блиском Истоку о овоме, али и о процедури по којој је Тојота дужна да штити интегритет ланца снабдијевања“, рекао је Тојотин директор за јавне политике и комуникације Ед Луис.

“Тојота има стриктну политику да не продаје возила за потенцијалне купце који могу да их користе или модификују за паравојне или терористичке активности“, рекао је Луис и додао да компанија нема могућност да прати возила која су украдена или су препродана уз помоћ посредника.

Тојотини аутомобили су, на видео снимцима ИСИС-ове кампање у Ираку, Сирији и Либану напуњени тешким наоружањем гдје из кабина вире терористи.

 

Ирачки амбасадор у САД рекао је да вјерује да су терористи, поред старих камиона, стекли на хиљаде нових Тојотиних аутомобила у посљедњих неколико година.

“То је питање које сам поставио нашим комшијама, како и на који начин су доспели у руке ИСИС-а и одакле долазе“, каже овај амбасадор.

ИСИС-ови пропагандни снимци показују како терористи патролирају улицама у Сирији у старијим и новијим Тојотиним аутомобилима.

Док прелазе у Либију у дугим караванима блистају нови Тојотини Ленд крузери. У колонама терориста може се видјети да је више од двије трећине аутомобила управо из Тојотиних фабрика, а осим ње, у мањем броју су и Мицубиши, Хјундаи и Исузу.