latinica  ћирилица
07/10/2015 |  17:18 | Аутор: СРНА

Фигаро: Да ли желимо да Ал Каида заузме Дамаск?

Критика Запада на рачун руске интервенције у Сирији нема никаквог смисла - зар западне земље заиста желе да Ал Каида заузме Дамаск, истиче француски Фигаро.
Дамаск експлозија - Фото: Beta/AP
Дамаск експлозијаФото: Beta/AP

САД се већ 14 година боре са талибанима у Авганистану и није јасно како Вашингтон не види паралелу са руском борбом против исламиста у Сирији - наводи лист у коментару.

Наводећи да су Русија и Владимир Путин након септембарских терористичких напада на САД 2001. пружили помоћ Америци која се припремала за напад на талибане и солидарисали се са Американцима, лист наводи да САД нису узвратиле истом мјером.

Сирија је угрожена нападима исламиста које финансирају Турска и Катар, па су Руси одлучили да Дамаск не смије пасти у њихове руке, као што су Американци заштитили Кабул од талибана.

Зашто Запад одбија Путинову понуду да се направи коалиција против исламиста у Сирији и сруши вехабијска идеологија? Да ли смо постали таоци арапских нафтних монархија - пита Фигаро.

Као алиби за то одбијање наводи се да руске снаге нападају и припаднике Асадове опозиције.

Али, те групације у којима има припадника Ал Каиде и салафија, које финансира Турска, обавезале су се да ће увести шеријатске законе чим заузму Дамаск, наводи се у коментару.

Тзв. Сиријска независна армије, као опозиција Асаду, заправо је обичан дух на терену и има улогу у пропагандном рату, али као војна сила не значи ништа - процјењује лист и закључује: Може се рећи да Башар ал Асад није успио да уједини земљу, али то није разлог да се капије Дамаска отворе за исламистичке варваре.