latinica  ћирилица
07/10/2015 |  17:29 | Аутор: Б92

Варшава- Филм "Отаџбина" Олега Новковића међу одабраним

Нови филм редитеља Олега Новковића "Отаџбина" по сценарију Милене Марковић имаће своју свјетску премијеру у званичном такмичарском програму међународног филмског фестивала у Варшави.
Филм "Отаџбина" - Фото: B92
Филм "Отаџбина"Фото: B92

Овогодишњи 31. филмски фестивал у Варшави одржава почиње сутра, а трајаће до 19. октобра.

За ову годину, на фестивал се пријавио рекордан број филмова (2.000) од којих ће 111 фимова из 57 земаља бити приказано у различитим фестивалским програмима.

У званичну међународну селекцију, у којој се филмови и аутори такмиче за Гран При за најбољи филм, најбољег редитеља и награду жирија, одабрано је само 16 филмова из цијелог свијета, међу којима и српски филм "Отаџбина" редитеља Олега Новковића.

Филм "Отаџбина" ("Патриа") је други дио трилогије аутора Новковића и сценаристе Милене Марковић започете филмом "Бели Бели Свет".

"Отаџбина" се бави животима избјеглих, прогнаних, одбачених и неприхваћених и посљедицама немилосрдног грађанског рата 90. година на овим просторима. По ријечима редитеља, филм испитује могућност искупљења и поновног живота послије апокалипсе и злочина.

Новковића "Отаџбина" ће имати три пројекције, а премијерно ће бити приказана 12. октобра у оквиру главног вечерњег програма.