latinica  ћирилица
07/10/2015 |  18:18 | Аутор: СРНА

Црнадак-Штајнмајер: Ухватити корак у процесу ЕУ интеграција

Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак рекао је данас у Берлину, да је БиХ дата прилика да ухвати корак у процесу ЕУ интеграција коју не смије пропустити.
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак са њемачким министром иностраних послова Франком-Валтером Штајнмајером - Фото: СРНА
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак са њемачким министром иностраних послова Франком-Валтером ШтајнмајеромФото: СРНА

Црнадак је у разговору са њемачким министром иностраних послова Франком-Валтером Штајнмајром захвалио Њемачкој и Штајнмајеру лично за изузетно важан ангажман у покретању иницијативе којом је деблокиран процес европских интеграција БиХ.

Црнадак је информисао шефа њемачке дипломатије о напретку постигнутом у БиХ, посебно у посљедњих неколико мјесеци, саопштено је из МИП БиХ. Током сусрета је истакнута снажна подршка Њемачке БиХ на европском путу и провођењу Реформске агенде, те потврђено њемачко опредјељење да помогне БиХ и региону у економским и социјалним реформама.

Наглашено је да је интерес Њемачке постизање трајне стабилности и безбједности на западном Балкану обезбјеђењем европске перспективе за све земље региона.

Црнадак је истакао велику улогу коју је Њемачка путем Берлинског процеса дала пројекту инфраструктурног повезивања западног Балкана. Он је нагласио интерес БиХ за јачање економских односа са Њемачком, која је један од најважнијих спољнотрговинских партнера и инвеститора у БиХ.

Црнадак је информирао Штајнмајера да Савјет министара БиХ активно ради на побољшању пословне климе и да је циљ реформи које БиХ мора спровести повећање инвестиција, и нагласио значај помоћи коју Њемачка већ годинама пружа БиХ путем развојне, техничке и финансијске сарадње.

Говорећи о избјегличкој кризи, Црнадак је нагласио да БиХ предузима свеобухватне мјере у случају масовнијег доласка избјеглица, а које садрже безбједносну и хуманитарну компоненту.