latinica  ћирилица
07/10/2015 |  18:44 | Аутор: СРНА

Косово- Пуштено шесторо од 15 радника "Шар планине"

Шесторо од 15 радника Националног парка "Шар планина" из Штрпца, које је јутрос привела косовска полиција, пуштено је на слободу, изјавио је градоначелник Штрпца Братислав Николић.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

- Добио сам званичну информацију да је осталих девет радника, укључујући директора тог предузећа, задржано у притвору и њих ће ујутро саслушати јавни тужилац - рекао је Николић.

Он каже да није обавијештен о акцији косовске полиције, истакавши да сумња да је један од повода акције Економске полиције Косовске полицијске службе то што је Национални парк српско предузеће које није регистровано у централном привредном регистру /самопроглашног/ Косова.

Николић истиче да је јутрошње хапшење радника потврда да се морају ријешити имовински односи Србије и Косова и да цијену политичког препуцавања не смију плаћати грађани.

Национални прак "Шар планина" је предузеће које функционише у оквиру привредног система државе Србије, а подручје које покрива то предузеће је укључено у заштићени појас "Брезовица" на којем би у наредном периоду француски конзорцијум требало да инвестира 410 милиона евра у развој зимског туристичког комплекса.

Овим подручјем управља косовска општина Штрпце.

Косовска полицијска служба саопштила је да је 15 радника предузећа парка "Шар планина" из Штрпца приведено око 10.00 часова због сумње да су починили кривична дјела у вези са "злоупотребом економских овлаштења" и "пустошењем шума". Како тврде, током акције заплијењени су материјали и докази за кривична дјела која се приведенима стављају на терет.

Представници Срба у Приштини: Пустити све ухапшене раднике

Представници Срба у Влади самопроглашеног Косова затражили су од међународне заједнице и надлежних институција да сви приведени радници Националног парка "Шар планина" на Брезовици буду пуштени на слободу и да им се омогући могући нормалан живот и рад. У заједничком саопштењу наводе да "хапшење недужних људи, који својим радом издржавају породице и покушавају да преживе, сматрају неприхватљивим".

Они сматрају да је хапшење радника провокација усмјерена не само ка Србији, већ и ка међународној заједници јер је ово још један у низу доказа да се бриселски споразуми не поштују.

"Све политичке несугласице и неспоразуме треба решавати дијалогом, а не употребом силе, застрашивањем људи и кршењем основних људских права. Сматрамо да је крајње време да напади на косовске Србе и провокације према Србији престану и апелујемо на изградњу суживота", навели су српски представници.