latinica  ћирилица
07/10/2015 |  22:12 | Аутор: РТС

Дачић: Србију чека велика борба због притиска Запада

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Београд чека велика борба у Извршном савјету и Генералној скупштини Унеска, јер западне земље врше велики притисак на оне чланице које нису признале /самопроглашено/ Косово да не гласају "против" његовог пријема у ту организацију.
Дачић у Женеви - Фото: СРНА
Дачић у ЖеневиФото: СРНА

- Овдје се не рачунају уздржани, већ само "за" и "против" и од тога проста већина - навео је Дачић за РТС.

Дачић напомиње да Србија сада свима објашњава да је покушај да /самопроглашено/ Косово буде примљено у Унеско озбиљан ударац на Србију.

- Ово није обична организација, ово је тешко питање за српску државу и народ, јер удара у сам идентитет и суштину постојања нашег народа. Овде је ријеч о српској патријаршији, ту је настала српска црква и државност, ако ће то бити косовска културна баштина, онда је то ударац на идентитет Србије и народа. Ми ћемо урадити све што можемо - поручио је Дачић.

Он је поновио да би пријем Косова у Унеско био апсурдан исто као и пријем Исламске државе у ту организацију, јер не могу да штите српске споменике они који су их, не тако давно, уништавали.

До 12. октобра знаће се да ли ће се пријем Косова наћи на дневном реду Извршног савјета, а до 21. да ли ће добити већину у том тијелу, у којем су од 58 чланица 23 признале самопроглашено Косово.

Уколико добије просту већину Извршног савјета, Косово ће морати да се избори и за двотрећинску већину у Генералној скупштини, гдје не постоји право вета, а гласови уздржаних се не рачунају.