latinica  ћирилица
07/10/2015 |  22:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва: Ирак још није тражио нашу помоћ

Москва није примила званични захтјев Багдада за помоћ руске авијације у борби против Исламске државе у Ираку, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Предсједник ирачког парламентарног одбора за одбрану и безбједност Хаким ал-Замили изјавио је данас да ће Багдад можда затражити од Русије да пошаље борбене авионе у нападе на циљеве ИД у Ираку, као и да жели да Русија има већу улогу од САД у борби против те терористичке организације, преноси Ројтерс.

Замили сматра да ће у наредних неколико дана или недјеља Ирак бити принуђен да затражи од Русије ваздушне ударе, и то у зависности од руских успјеха у Сирији.

Агенција је пренијела да ирачка влада сматра да војни удари коалиционих снага које предводе САД немају ефекта. ИД контролише трећину територије Ирака, а руски ваздушни напади у Сирији повећали су наду у Багдаду да би Русија могла да буде бољи партнер у борби против екстремних група.

Предсједница горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко рекла је да ће Русија размотрити ширење ваздушних напада против терориста у Сирији и на Ирак, уколико прими такав захтјев из Багдада.