latinica  ћирилица
19/10/2015 |  11:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка: Око 3,5 милијарди евра од приватизације у 2016.

Грчка ће идуће године покушати да прибави 3,5 милијарди евра од приватизације, укључујући продају двије највеће луке.

"Велики број приватизација биће завршен великом брзином, оквирно у наредних шест мјесеци. Нисам оптимистичан, већ реалистичан", рекао је предсједник Грчког републичког развојног фонда за управљање средствима Стерјос Пициорлас, а пренио атински дневник Катимерини.

Након шестомјесечних тешких преговора са кредиторима који су Грчку довели надомак изласка из еврозоне, влада премијера Алексиса Ципраса је у јулу договорила нови програм приватизације са циљем прибављања 50 милијарди евра прихода за вријеме трајања новог, трећег, пакета међународне финансијске помоћи Грчкој.

Средства добијена кроз приватизацију биће употребљена за отплату дијела нових зајмова Атини, помоћу којих ће она докапитализовати банке. Грчка је у посљедњих пет година приватизовала имовину вриједну 3,5 милијарди евра.

У програм приватизације укључена је продаја 67 одсто удјела у лукама Пиреј и Солун, казао је Пициорлас. Понуда оператера грчке жељезнице Траиносе и компаније за одржавање возова Роско биће изнијета у јануару, а за луку Солун у марту. За Роско су заинтересовани њемачки Сименс и француски Алстом, а за Траиносе румунска фирма Феровиар Роман и америчка Вотко кос ЛЛЦ.

Грчки парламент је у ноћи између петка и суботе тијесном већином гласова усвојио реформски закон који прописује оштре мјере штедње, што су захтјевали међународни кредитори у замјену за трећи пакет помоћи Атини вриједан 86 милијарди евра.