latinica  ћирилица
09/11/2015 |  15:41 | Аутор: Б92

Касне реформе у Грчкој, кредитори забринути

Посљедњи преговори Грчке и њених кредитора о реформама, вођени протеклог викенда, нису довели до договора о исплати две милијарде евра помоћи тој земљи.

"Данас неће бити договора о исплати двије милијарде евра Грчкој", изјавио је Франс пресу европски извор уочи почетка састанка министара зоне евра и додао да преговори застајкују по питању запијлене имовине.

Исти извори су у недјељу навели да додатна обећана сума не може да буде исплаћена док се не спроведе "први дио реформе, који је често и најболнији".

Велики пораст ненаплативих зајмова услијед финансијске кризе појавио се као једно од кључних питања у преговорима.

Кредитори наводе да треба олакшати заплијену кућа како би банке могле да очисте лоше зајмове, док је влада забринута да би тиме велики број људи био суочен с избацивањем из домова.

Љевичарска влада премијера Алексиса Ципраса је обећала да ће, према договору с кредиторима из августа у вриједности од 86 милијарди евра, реформисати пензијски систем и ријешити проблематичне зајмове, како би испунила захтјеве кредитора и добила рате помоћи и приступ фондовима за помоћ банкама.

Износ од двије милијарде евра је требало да буде исплаћен у октобру, прије наредне рате крајем године од једне милијарде евра.

Министри финансија Еврогрупе данас ће одржати мјесечни састанак у Бриселу на чијем ће дневном реду бити Грчка.