latinica  ћирилица
10/11/2015 |  16:46 | Аутор: СРНА

Грчка се враћа у рецесију

Европска комисија, Организација за економску сарадњу и развој и Европска банка за обнову и развој оцјењују да се Грчка ове године враћа у рецесију.

Према њиховим процјенама Грци ће у рецесији остати и у 2016, након што је лањски позитиван привредни раст окончао шестогодишњу рецесију, преноси Ројтерс.

Свјетло на крају тунела, наводе све три институције, назире се током идуће године када ће привреда почети да се опоравља, али и тај опоравак умногоме зависи од економских и банкарских реформи.

ЕК и ОЕЦД вјерују да ће грчка привреда ове године потонути 1,4 одсто, док ЕБРД предвиђа пад од 1,5 одсто, што је драстично лош резултат када се узме у обзир раст од 1,0 одсто из прве половине године.

За идућу годину, ЕК и ОЕЦД предвиђају пад бруто домаћег производа од 1,3 односно 1,2 одсто, а ЕБРД од чак 2,4 одсто.

Европска комисија сматра да ће лоши резултати бити забиљежени због дуготрајних ефеката овогодишњих политичких и економских турбуленција, укључујући референдум о мјерама штедње, неспоразуме с кредиторима и увођење контрола капитала, од којих су многе и даље на снази.

Једина добра вијест је да све три институције прогнозирају почетак опоравка током 2016.

ЕБРД није изнијела прогнозу за 2017, али наводи да ће БДП почети да расте од другог квартала идуће године, док ЕК и ОЕЦД за 2017. прогнозирају раст од 2,7 односно 2,1 одсто. Све прогнозе подразумјевају наставак реформи на које се, како наводе институције, влада у Атини обавезала, али их није спровела.