latinica  ћирилица
10/11/2015 |  18:32 | Аутор: Б92

Ципрас: Брзо завршавајте преговоре, треба нам помоћ

Грчки премијер Алексис Ципрас апеловао је на владу у Атини да ове недјеље брзо заврши преговоре са кредиторима ради добијања нове транше међународне помоћи.

Помоћ је тренутно блокирана услијед спора око заплијене имовине под хипотеком, јавља Ројтерс.

Ципрас је рекао кабинету да је закључење преговора у овој недјељи приоритет, како би се омогућила исплата двије милијарде евра помоћи, и додатних десет милијарди евра за докапитализацију четири грчке системске банке.

"Он је указао да је завршетак преговора у овој недјељи приоритет, како би се олакшало одобравање транше", наводи се у саопштењу из Ципрасове канцеларије.

Министри финансија еврозоне су у понедјељак поручили грчким званичницима да Атина неће добити нову помоћ све док не спроведе серију реформи, а нарочито док не уведе строжи закон о заплени непокретности у случајевима када дужник не врати дуг чија је отплата гарантована хипотеком.

Грчка влада покушава да нађе начин да око 70 одсто власника кућа заштити од одузимања непокретности, док Брисел и Међународни монетарни фонд сматрају да је тај ниво сувише великодушан и траже да буду заштићени само најугроженији.

Прошломјесечни стрес тестови које је спровела Европска централна банка су показали да је грчким банкама потребан додатни капитал у износу од 14,4 милијарде евра како би преживјеле сценарио неповољних економских услова. Један дио ове суме ће вјероватно осигурати приватни инвеститори, који ће за ту намјену искористити сва или само део од десет милијарди евра које сада држе на рачуну.