latinica  ћирилица
23/11/2015 |  20:43 | Аутор: Б92

Грци вратили повјерење, скупили 5 милијарди евра

Више од пет милијарди евра средстава из приватног сектора прибавиле су четири највеће грчке банке.

То би, заједно са средствима из фондова ЕУ, требало да буде довољно за покривање њихових потреба за додатним капиталом, изјавили су званичници у Атини.

"Успјех банака да привуку више од пет милијарди евра капитала показује да се враћа повјерење у грчку економију и банкарски сектор", рекао је за агенцију Франс прес извор из грчког банкарског сектора.

Оптерећене ненаплативим кредитима и контролама капитала уведеним у јуну, грчке банке нашле су се под притиском да прибаве капитал из приватног сектора да би примиле до 10 милијарди евра вриједна средства за докапитализацију из европских фондова за спас презадужених чланица еврозоне.

Национална банка Грчке, Пиреус, Алфа банка и Еуробанка добиле су налог од Европске централне банке да увећају свој капитал за најмање 4,4 милијарде евра да би преживјеле евентуалне будуће економске шокове.

Министри финансија еврозоне су раније данас Грчкој одобрили исплату транше кредита вриједне двије милијарде евра након што је та земља пристала на нове мјере штедње.

Европски стабилизациони механизам је дао зелено свјетло за исплату нове транше Грчкој, након што јој је крајем августа исплаћено 13 милијарди евра.

Преговори о трећем пакету помоћи Грчкој довели су ту земљу на ивицу финансијског колапса пре неколико мјесеци, али је влада ипак успјела да постигне договор са кредиторима, приставши на увођење још болнијих мјера штедње.