latinica  ћирилица
08/05/2016 |  07:55 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Сјећање на жртве усташког злочина геноцида у Доњој Градини (ВИДЕО/ФОТО)

Полагањем вијенаца на спомен-подручје Доња Градина код Козарске Дубице обиљежена је 71 година од страдања жртава усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.
Доња Градина - Фото: СРНА
Доња ГрадинаФото: СРНА

15.00 - Амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак изјавила је данас у Доњој Градини, гдје се обиљежава 71 година од страдања жртава усташког злочина - геноцида, да је јако важно сјећати се оних који су страдали у прошлости док се ради на бољој будућности БиХ.Она је подсјетила да је и прошле године била на обиљежавању у Доњој Градини и да је поново дошла да ода почаст жртвама страдања "у страшном мјесту логора Јасеновац".

13.05 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поручио је да вријеме у Доњој Градини више не тече, јер су "казаљке стале прије 71 годину" и да нас то опомиње на један од најтрагичнијих догађаја у новијој српској историји.

Додик је истакао да су на најсвирепије начине убијани људи само зато што су друге нације, друге вјере, или идеологије.

"Живот је овдје побиједио смрт, храброст је покорила кукавичлук, али истина о томе шта се збило на овој земљи до данас није успјела надгласати лаж. О жртвама јасеновачког логора се не говори много, иако би се о томе требало говорити што гласније - ко ће други бдити над тим ако не ми", истакао је Додик.

13.02 - Нама данас ударају жиг зликовца, а зликовцима стављају ореол жртве, рекао је предсједник Србије Томислав Николић и поручио да то што су деценије прошле од стравичног геноцида није разлог зашто се у свијету ћути о томе.

12.44 - Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Томислав Николић положили су данас вијенце на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина невино страдалим жртвама усташког злочина- геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Милорад Додик положио вијенац на гробно поље "Тополе" (фото: РТРС)

Вијенце су положиле и делегације јасеновачких логораша из Републике Српске и Србије, Народне скупштине Републике Српске, делегација Владе Српске, коју је предводила премијер Жељка Цвијановић, као и делегације Владе Србије и Израела, израелског града Модина и града Бањалука.

На гробном-пољу "Тополе" вијенце су положиле и делегације општине Козарска Дубица, СУБНОР-а, Републичке организације породица погинулих, заробљених и несталих, Борачке организације Републике Српске, Савеза удружења ратних војних инвалида, Удружења "Ветерани" и Савеза логораша Републике Српске.

Вијенце је положио и Велимир Сакан, изасланик члана Предсједништва БиХ из реда српског народа Младена Иванића, делегације Парламентарне скупштине БиХ, Савјета министара БиХ, Вијећа народа Републике Српске, амбасадори Руске Федерације, САД, Њемачке, Француске, Велике британије, те Делегације ЕУ.

Вијенце су положиле и делегације Министарства одбране БиХ и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, делегације Рома из Републике Српске и Србије и делегација Српског националног вијећа из Хрватске.

Након полагања вијенаца, комеморативна поворка кренула је према гробном пољу "Храстови" у Спомен-подручју Доња Градина, гдје је служен парастос и помен за невино страдале жртве српског, јеврејског и ромског народа.

Парастос за жртве у Доњој Градини (фото: РТРС)

Малешевић отворио изложбу ученичких радова о Јасеновцу

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да је организовање изложбе ученичких радова о Јасеновцу значајно за гајење културе сјећања на недужне жртве Јасеновца и Доње Градине које су страдале у Другом свјетском рату.

Малешевић је данас заједно са директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем и директором Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" Тањом Тулековић отворио изложбу ученичких радова, а затим су уручене награде најбољима ученицима.

Малешевић је истакао да су жртве усташког логора Јасеновац убијене само зато што су били Срби, Јевреји и Роми, али и значај број антифашиста који су се борили против фашизма и онога шта је заговарала Независна Држава Хрватска на овим просторима.

Он је додао да су ученици који су учествовали на конкурсу испричали своју причу и своје виђење тог страдања, те тако послали поруку свима онима треба да се сјете недужних држава.

Конкурс већ девет година расписује Републички педагошки завод и Јавна установа "Спомен-подручје Доња Градина".

Малешевић отворио изложбу ученичких радова (Фото Срна)

Изложби је присуствовао велики број ученика и наставника из основних и средњих школа из свих крајева Републике Српске којима су организатори на учешћу на јавном конкурсу.

Претходно је у Цркви Светих апостола Петра и Павла Свету у Козарској Дубици архијерејску литургију служио Његово преовештенство епископ бањалучки Јефрем.

Данашњем комеморативном скупу у Доњој Градини присуствовали су највиши званичници Републике Српске и Србије, те велики број грађана.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије. Према процјенама стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.

Козарска Дубица: Сјећање на жртве усташког злочина геноцида у Доњој Градини
Фото: РТРС

Козарска Дубица: Сјећање на жртве усташког злочина геноцида у Доњој Градини
Фото: РТРС

Козарска Дубица: Сјећање на жртве усташког злочина геноцида у Доњој Градини
Фото: РТРС

Козарска Дубица: Сјећање на жртве усташког злочина геноцида у Доњој Градини
Фото: РТРС