latinica  ћирилица
12/05/2016 |  18:33 ⇒ 21:33 | Аутор: СРНА

Реаговања на патријархов позив на дијалог

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је да је са задовољством и пуним разумијевањем примио писмо Његове светости патријарха српског Иринеја, те да је, схватајући поруку патријарха спреман отказати заказани митинг, уколико то буде учињено и са друге стране.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Желим изразити своју захвалност патријарху на упућеном писму и за исказану бригу за српски народ у Републици Српској. Сагласан сам да су српском народу потребни дијалог и слога, јер се нашој разједињености највише радују они који нам не желе ништа добро", истакао је Додик.

Додик је поручио да је спреман отказати најављени митинг, уколико то учини и опозиција.

"Уколико и они пристану да то учине, на тај дан сам спреман, умјесто митинга, организовати састанак лидера свих политичких странака из Републике Српске, како бисмо сва размимоилажења ријешили кроз дијалог и на тај начин заједно допринијели јачању, а не слабљењу Српске", рекао је лидер СНСД-а.

ЂОКИЋ: ПАТРИЈАРХОВ АПЕЛ - ПОЗИВ НА ДИЈАЛОГ

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да схвата очинску забринутост Његове светости патријарха српског Иринеја за догађаје у Републици Српској и да ће се заложити за отказивање протеста 14. маја једино уколико и опозиција учини исто.

Ђокић је навео да је апел патријарха Иринеја схватио као његову велику љубав према Републици Српској и српском народу и да Његова светост сигурно на другачији начин види ситуацију у Српској него домаћи актери политичког живота.

"Можда неки људи боље виде одређене ствари са стране. Вјерујем да забринутост коју показује патријарх Иринеј треба разумјети баш онако како нам је и упутио поруку - са жељом да се на овом простору не догоди ништа што би могло да угрози достигнуту стабилност и безбједност Републике", истиче Ђокић.

БОРЕНОВИЋ: ПРОТЕСТИ ЋЕ БИТИ МИРНИ И ДЕМОКРАТСКИ

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је, поводом апела Његове светости патријарха српског Иринеја политичарима у Републици Српској да одустану од најављених скупова, да ће протести бити мирни и демократски и да неће бити никаквих сукоба и тензија.

"Прихватићу апел Његове светости патријарха Иринеја да протести буду мирни и демократски како то доликује српском народу", рекао је Бореновић.

Он каже да ће протести показати да српски народ може на достојанствен и демократски начин рећи шта га мучи и тражити од своје власти да ради одговорно.

ТАДИЋ: ПАСТИРСКА БРИГА ДОБРОДОШЛА

Потпредсједник СДС-а Огњен Тадић сматра да је позив Његове светости патријарха српског Иринеја политичарима у Републици Српској да одустану од најављених скупова у Бањалуци, добродошао код сваког поштеног и честитог православног вјерника, али да се не може заборавити "патријархово отворено учешће у предизборној кампањи предсједника СНСД-а Милорада Додика 2014. године".

"Да ли је Његова светост информисана да је опозиција на захтјев народа прихватила да организује митинг, а да је заправо предсједник Републике Српске /Милорад Додик/ тај ко је испровоцирао могућност конфликта тиме што је рекао да заказује контрамитинг у исто вријеме на истом мјесту?", упитао је Тадић.

Тадић каже да, ако Додик поштује патријарха Иринеја, онда треба отказати свој контрамитинг и заказати га за неки други дан.

"Пастирска брига коју Његова светост патријарх српски Иринеј жели да демонстрира на овакав начин добродошла је код сваког поштеног и честитог православног вјерника, али не можемо да заборавимо његово отворено учешће у предизборној кампањи Милорада Додика 2014. године", навео је Тадић.