latinica  ћирилица
26/06/2016 |  09:44 ⇒ 27/06/2016 | 07:38 | Аутор: РТРС

За РС није прихватљива предложена адаптација ССП-а (ВИДЕО)

Република Српска је одбила адаптацију Споразума о придруживању јер наноси несагледиву штету прерађивачкој индустрији и пољопривредној производњи, дефинисано на састанку предсједника Милорада Додика са представницима институција, привредника и пољопривредника Српске.
Састанак код предсједника РС Милорада Додика о предложеној адаптацији Споразума  о стабилизацији и придруживању - Фото: СРНА
Састанак код предсједника РС Милорада Додика о предложеној адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживањуФото: СРНА

Уочи сједнице Предсједништва БиХ, од српског члана Младена Иванића очекују да затражи нове преговоре.

Представници институција Српске, пољопривредници и привредници једногласни су - оваквој адаптацији Споразума не смије се дати зелено свијетло, ако се жели сачувати домаћа пољопривреда.

Српска би годишње изгубила 210 милиона марака и та штета не би била никада надокнађена. Састанку, коме су присуствовали представници Владе, предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић, посланик и делегат у Парламенту БиХ Сташа Кошарац и Средоје Новић, нису се одазвали представници тзв Савеза за промјене који су у власти на нивоу БиХ, што је предсједник оцијенио као пребацивање одговорности.

Предсједник Додик рекао је да српски члан Предсједништва, Младен Иванић, сада има званични став из Републике Српске, пред сутрашњу сједницу Предсједништва.

Прихватањем адаптираног споразума Европа се одриче осам, а БиХ 80 милиона евра годишње. 210 милиона марака су диреткни губици Републике Српске, а губици у радним мјестим и свему осталом, немјерљиви су, закључили су представници власти, привреде и прозвођача Републике Српске.

Представници са БиХ нивоа нису се појавили, али онима који одлучују дат је јасан став.

"Република Српска одбија ову адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању јер наноси несагледиве штете, прије свега, прерађивачкој и прехрамбеној индустрији и пољопривредној производњи. Иванић је као члан Предсједништва тражио став Републике Српске путем медија и говорио да чека став. Ево, има став", рекао је Додик.

Ми имамо свој став и не можемо никако дозволити да неко потпише нешто на штету пољопривредних произвођача Републике Српске, а поготово воћара  које ја заступам. Наш став је да ми не можемо дозволити да неко потпише.  Мора да се дође и да се преговара лично са пољопривредним произвођачима и онда кад ми договоримо са њима да то потпише се, онако како то ми мислимо да је најбоље за нас", ријечи су Драгоје Дојчиновића, предсједника Удружења воћара Републике Српске.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске каже: Желим исто да кажем да је ово смишљено из једноставног разлога, управо да се у неком наредном периоду потпуно угуши пољопривредна производња, самим тим повећа  овисност нашег становништва за увозним дијелом хране и да у том случају та храна ће бити  вјероватно дупло скупља и утицаће на сам наш стандард"

Око 65 % пољопривредне производње се одвија у Републици Српској, али и пољопривредни произвођачи из Федерације су такође угрожени и ми смо на вријеме упозорили шта би се десило уколико би се адаптација Споразума прихватила у потпуности или чак и овако, фазно, како је предложено", рекао је Немања Васић, док Владимир Усорац напомиње  да овај споразум не даје БиХ право да преговара него право да капитулира.

"Овдје се не ради о преговорима, него о ултиматумима и ми то само, што каже наш народ, мртви то можемо прихватити, закључио је Усорац.

Србија је своју адаптацију споразума условила добијањем датума, рекао је предсједник Српске. БиХ није добила ни то. Српска је спремна преговарати, али под условима да има могућност да заштити домаћу производњу.

"Мора се прво утврдити штете и тражити рјешење за штету, а тек онда приступити договорима о томе", напомиње Додик.

Један од услова да се уопште преговара са Хрватском биће и мост у Градишци.

"Нису ово никаква условљавања, ја само желим да они знају. Ако  желите разговоре и ако желите нашу сагласност око неких кретања онда ћете морати кренути у изградњу моста. Док то не кренете, нећемо ни разговарати", закључио је предсједник Српске.

Неуважавњем мишљења епублике Српске током цијелог тока преговора, преговарачи су доведени у цајтнот. Рекао је Додик. "Сада недостатак времена служи српским представницима као изговор да прихвате адаптацију споразума. Зато се данас нису ни појавили", рекао је Додик.