latinica  ћирилица
29/07/2016 |  20:35 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Приједор: Награђене златне руке Поткозарја

Проглашењем побједника и додјелом награда и признања у Приједору је вечерас званично затворена 10. јубиларна етно-изложба "Златне руке Поткозарја".
Приједор: Златне руке Поткозарја - Фото: СРНА
Приједор: Златне руке ПоткозарјаФото: СРНА

У категорији најоригиналнији експонат прво мјесто освојила је вишеструко награђивани излагач Милка Миљковић за керани миље, друго мјесто Удружење жена "Доња Пухарска" за ручно израђен столњак техником толедо и нец, а треће шивена интерактивна сликовница "Тиха књига" Анђе Мијић.

У категорији најљепше уређени штанд награду је ове године освојило Коло српских сестара Приједор.

Признања су пратиле новчане награде од 250, 150 и 100 КМ за прва три најоригиналнија експоната, односно 100 КМ за најуређенији штанд.

Комисија у саставу археолог Миленко Радивојац, новинар Стана Мариновић и ликовни умјетник Месуд Хоџић додијелила је три посебна признања, и то Радославу Старчевићу за израду традиционалних музичких инструмената, Дејани Вујновић за ручно израђени накит и Удружењу жена "Црвена ружа" из Градишке за ручно осликани кухињски сет.

Десете, јубиларне "Златне руке Поткозарја" у оквиру Приједорског културног љета 2016. организовала је Туристичка организација града Приједора. Окупиле су седам удружења, двије домаће радиности, приједорску канцеларију Привредне коморе Републике Српске и тридесетак појединаца који се баве израдом рукотворина и сувенира.