latinica  ћирилица
30/07/2016 |  16:20 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Зечић: ФБиХ добила 10 пута више новца за културу (ВИДЕО)

Култура Републике Српске системски се уништава, док се, с друге стране, намјерно јачају институције у Федерацији БиХ – поручују радници културе из Српске.
Љиљана Петровић Зечић - Фото: РТРС
Љиљана Петровић ЗечићФото: РТРС

Да је тако свједочи и Одлука о суфинасирању низа пројеката институција културе у БиХ коју је донијело министарство цивилних послова БиХ с министром Адилом Османовићем на челу. Само један од примјера јесте Народна и универзитетска библиотека Републике Српске која је добила 20.000 марака, док је националаној библиотеци у Федерацији додијељено чак 10 пута више средстава. 

Од овогодишњег износа од 1.597.000 марака, Републици Српској по закону је припало 33,3 одсто. Износи толико уситњени да су увредљиви – поручују представници институција културе Српске.

“Национална, односно такозвана национална библилотека БиХ је добила 10 пута више од Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. И ја се питам, какав је то пројекат, вољела бих да знам, поштујући колеге у библиотеци у Сарајеву, али сигурна сам да није 10 пута бољи”, наводи Љиљана Петровић Зечић, директорка Народне и универзитеске библиотеке Републике Српске.

Да је Федерација БиХ и овај пут фаворизована свједоче и документи објављени и на званичном сајту министарства. Док је сарајевској Библиотеци за слијепа и слабовида лица додијељено 85.000, истој установи са сједиштем у Бањалуци – свега 5.000. Директор Специјалне библиотеке Републике Српске, у изјави за Блиц каже да су представници културе из Српске и раније упозоравали на такву могућност расподјеле средстава.

"То је вријеђање Српске интелигенције. Позвао бих све из наших министарстава и установа културе на јединство, не због новца већ како би се превазишла ова ситуација која никад није била гора", рекао је Желимир Радиновић, директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске. 

Законом Српској припада 33, 3 одсто средстава и тај дио је испоштован. Али је Федерација добила износе с којима може да исфинансира пројекте, док се у Српској додијељеним средствима ништа ни не може почети. Представници културе сматрају да се тако на мала врата уводи покушај преноса надлежности.

“Та је прича почела. Доћи ће до тога да ће Министарство цивилних послова у потпуности финансирати институције културе Федерације и шта имамо онда?! Као кровно министарство они, по аутоматизму постају Републичке институције Босне и Херцеговине. Мислим да би на ово трбало да реагују министарство, Влада па и предсједник јер је ријеч о једној срамотној превари", додала је Зечићева.

Министар цивилних послова Адил Османовић данас није био доступан за коментар. Из Српске поручују да су за ову годину средства већ додијељена, али да већ сада размишљају о другачијем приступу овом проблему како се сличан сценарио не би поновио сљедеће године.