latinica  ћирилица
30/07/2016 |  16:55 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Мирјанић: "Млијекопродукт" подржава потезе Владе у вези са ССП-ом производњу (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Стево Мирјанић, боравио је у радној посјети предузећу „Млијекопродукт“ из Козарске Дубице.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

Постигнут је договор, да се у наредном периоду још више ојача спона између “Млијекопродукта“ као прерађивачког капацитета те примарних произвођача.

Министар пољопривреде још једном је поновио да ће Влада Српске и ресорно министарство апсолутно подржати примарну производњу а самим тим дати сигурност овој компанији када је ријеч о преради и пласману производа на домаће и страно тржиште.

Када је ријеч о правилнику који обухвата дио о квалитету млијека, договорено је да се он мора и даље проводити, а када је ријеч о подстицајима, они сигурно неће изостати, поручује ресорни министар.

"С друге стране када је ријеч о подстицајима, подстицаји ће бити у примарној производњи онако како је то предвиђено правилником и ту нема никакве дилеме и биће исплаћивано сагласно нашим могућностима и ликвидности буџета РС", рекао је Мирјанић.

Тема разговора била је и анализа коју би требало да сачини Свјетска банка на основу договора с предсједником Српске, Милорадом Додиком и институцијама Републике Српске, а које се тичу надокнаде губитака пољопривредницима Српске који би евентуално настали прилагођавањем Споразума о стабилизацији и придруживању Европске уније.

"Тај састанак је заказан за 9. август као што вам је познато ми смо договорили на том састанку, разумије се предсједник Додик и министар пољопривреде Њемачке да Свјетска банка направи једну анализу, негативних ефеката примјене тог споразума", додао је ресорни министар.

Мирјанић је рекао да је постигнут договор о укидању заштитних мјера за извоз воћа у земље Европске уније, те да би овај договор требало да ступи на снагу у што краћем року.