latinica  ћирилица
30/07/2016 |  18:24 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Нова афера у ОС БиХ, злоупотребе у јавним набавкама (ВИДЕО)

Нова афера у Оружаним снагама БиХ. Поред тога што војници напуштају јединице, нема хране, униформи и горива, појавила се афера с конзервама.
ОС БиХ - Фото: РТРС
ОС БиХФото: РТРС

Три пјешадијске бригаде поручиле су тону и по конзерви хране, а у магацине им стигло чак 14 пута више.

Већи дио конзерви којима је истекао рок трајања спреман је за отпис, али оне још стоје у војним магацинима. На посљедњој сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ упозорено је да војсци недостаје опрема, да имају огромну количину конзерви којима истиче рок, а друге хране немају. Чланови Комисије сумњају на злопупотребе у јавним набавкама. 

Оружане снаге БиХ пуцају по шавовима. Лоша храна, недостак униформи, горива, неисправа возила. Све то узрок је донедавно незамисливог у БиХ – напушта се посао на државним јаслама.

Војни повјереник Парламентарне скупштине БиХ Бошко Шиљеговић каже да Оружане снаге имају више од 300 тона конзерви којма ускоро истиче рок. Истовремено војници на столу немају млијеко, воће и поврће. Очигледно су у ОС БиХ набавили вишак конзерви. Само у Бихаћу је преко тону и по таквих конзерви, а у Добоју 335 килограма.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић каже да годинама указује на пропусте и незаконитости у раду Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, када је ријеч о јавним набавкама. Набављене су стотине тона конзерви којима истиче рок, а војници гладни. Министар обране и замјеници не раде довољно. ОС БиХ, каже Мајкићева, потребна је реформа.

Мајкићева сматра да је рјешење смањење припадника ОС БиХ. У „Прегледу одбране“ документу које би Предсједништво БиХ требало да заврши до краја новембра ове године пише да ће број припадника ОС БиХ бити 9.200, умјесто досадашњих десет хиљада, а резервиста четири хиљаде, умјесто досадашњих пет хиљада. Из Српске поручују да је то минимално смањење и да то није пут до бољег стања у ОС БиХ.