latinica  ћирилица
30/07/2016 |  21:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Јеремић: Размишљам једино о кандидатури за генсека УН

Вук Јеремић изјавио је данас да је једина изборна трка о којој размишља изборна трка за генералног секретара Уједињених нација и да би било неодговорно да размишља о неком другом ангажману.
Вук Јеремић - Фото: AFP
Вук ЈеремићФото: AFP

Упитан да ли ће се кандидовати за предсједника Србије, Јеремић је одговорио:

"Ја сам кандидат Србије за генералног секретара УН и било би неодговорно размишљати о било којој другој улози или ангажману", рекао је Јеремић новинарима у Скупштини Србије, на скупу српских студената који се школују у иностранству.

Јеремић је рекао да ће сљедећи круг гласања за генералног секретара УН бити у петак.

"Треба бити опрезан са очекивањима, али вјерујем да има разлога да се надамо да ћемо након другог круга остати у најужем избору за ову изузетно важну, вјероватно и најважнију функцију", казао је он.

Јеремић је напоменуо да имамо разлога да будемо изузетно задовољни јер смо већ у првом кругу гласања добили девет од 15 гласова чланица Савјета безбједности које сматрају, како је навео, да је Србија подесна да да свог генералног секретара.

Он је, такође, напоменуо да ће, независно од исхода изборне трке у УН, Центар за међународну сарадњу и одрживи развој наставити свој ангажман у Србији.

"Недавно смо основали нову фондацију која носи име мог покојног оца Михајла Јеремића, а која ће стипендирати најуспјешније студенте Електротехничког факултета у Београду", рекао је бивши министар иностраних послова.