latinica  ћирилица
29/08/2016 |  18:36 ⇒ 30/08/2016 | 09:06 | Аутор: РТРС

Додик: Српском народу је доста понижавања (ВИДЕО)

Све политичке снаге у Српској окупиле су се око питања референдума о Дану Републике, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, гостујућу у емисији "Око" РТС.
Милорад Додик - Фото: РТС
Милорад ДодикФото: РТС

- Српском народу је доста понижавања, зато је и дошло до одлуке о одржавању референдума - рекао је Додик.

Предсједник Српске је поновио да двојица судија Бошњака и три странца у Уставном суду БиХ одлучују о свим кључним питањима.

- Три стране судије и два Бошњака доносе кључне одлуке за наш статус. Странци, прије свега Британци, доносе кључне одлуке на штету Срба. Они су довели Педија Ешдауна који је `развалио` Дејтонски споразум, наметнуо 250 закона, смијенио 70, на изборима изабраних, политичара. Стране судије раде по инструкцијама страног фактора. Стране судије гласају онако како им кажу странци, а уствари они покушавају да задрже своје позиције и само глуме дипломатску коректност - рекао је Додик и додао да је БиХ "земља која ничему не служи осим надмудривању странаца".

Предсједник Српске је нагласио да се здушно залаже и подржава референдум о Дану Републике и додао да је Уставни суд БиХ формиран тек Дејтонским мировним споразумом, а Република Српска свој дан формирања слави од `92. године.

Говорећи о будућности БиХ, Додик је рекао да "БиХ може да буде унија три државе, јер ће се иначе распасти".

Предсједник Српске је нагласио да се Република Српска и Србија међусобно подржавају и да у томе нема ништа лоше.

- Загледани смо у Србију, желимо добро Србији и знамо да Србија жели добро нама - рекао је Додик.

Додик је рекао да је здружена антитерористичка вјежба полиција Републике Српске и Србије у Лозници улила повјерење грађанима Српске.

- Вјежба је показала да постоји једна организација, што је људима у Српској улило повјерење. Нема ништа чудно у сарадњи полиције Српске и Србије, сарађујемо и са федералном полицијом и са бројним другим полицијама - рекао је предсједник Српске.