latinica  ћирилица
30/08/2016 |  07:37 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Јеремић трећи у гласању за генералног секретара УН

У Савјету безбједности Уједињених нација, одржана је трећа рунда неформалног гласања за новог генералног секретара свјетске организације, а према незваничним информацијама, кандидат Србије Вук Јеремић је на трећем мјесту.
Вук Јеремић - Фото: АП
Вук ЈеремићФото: АП

Према тим информацијама, бивши португалски премијер Антонио Гутереш је први - 11 позитивних, три негативна и један неодређени глас, а слиједи шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак - девет позитивних, пет негативних и један неодређени глас.

Вук Јеремић је освојио седам позитивних, пет негативних и три неодређена гласа.

Јеремић се на свом налогу на Твитеру захвалио на "охрабрењу за улазак у четврту рунду гласања за генералног секретара УН".

Ројтерс наводи, позивајући се на неименоване дипломате, да је бугарска политичарка и генерални директор Организације за образовање, науку и културу УН (Унеско) Ирина Бокова добила исти број гласова као Јеремић.

За њима слиједе аргентска министарка спољних послова Сузана Малкора, њен колега из Македоније Срђан Керим и бивша премијерка Новог Зеланда Хелен Кларк.

Посљедња три мјеста, међу укупно 10 кандидата, дијеле бивши предсједник Словеније Данило Тирк, некадашња министарка спољних послова Молдавије Наталија Герман и шефица УН за питање климе Кристина Фигерес из Костарике.

Британска агенција подсјећа да су бивша шефица хрватске дипломатије Весна Пусић и њен колега из Црне Горе Игор Лукшић одустали од трке.

На гласању се Савјета безбједности УН изјашњавао о преосталих 10 кандидата избором једне од три понуђене опције: "охрабрује", "не охрабрује" и "нема мишљење".

Неименоване дипломате истакле су да Савјет безбједности УН има за циљ да препоручи кандидата генералној скупштини УН до октобра.

Пет сталних чланица СБ УН са правом вета, САД, Русија, Велика Британија, Кина и Француска, морају на крају да постигну сагласност о кандидату за генералног секретара УН, наводи Ројтерс.

Јеремић је након гласања изразио задовољство што се Србија пласирала у саму завршницу изборног процеса, преноси Спутњик.

Како каже, процес избора сада улази у најсложенију фазу, у којој пет сталних чланица Савјета безбједности отпочиње интензивне међусобне преговоре у којима ће бити разматрана имена најуспешнијих кандидата.

„Ми ћемо наставити са интензивном кампањом ‎уочи четвртог круга гласања, које се очекује у септембру", рекао је Јеремић.

Извор: Танјуг/Спутњик