latinica  ћирилица
30/08/2016 |  07:39 ⇒ 31/08/2016 | 09:09 | Аутор: РТРС

ПИК позвао власти Српске да не одрже референдум, Русија издвојила мишљење (ВИДЕО)

Амбасадори Управног одбора Савјета за имплеметацију мира у заједничкој изјави који није подржала Руска Федерација позвали су власти Републике Српске да не одрже референдум.
Састанак ПИК-а у ОХР-у - Фото: РТРС
Састанак ПИК-а у ОХР-уФото: РТРС

У изјави су истакли да ниједан референдум не може да оспори одлуке Уставног суда БиХ које су коначне и обавезујуће и које се морају поштовати у складу са Дејтонским споразумом. Руска Федерерација није подржала ову заједничку изјаву.

Русија није подржала текст изјаве са данашњег састанка на којем је разматрана Одлука о референдуму о Дану Републике, јер како је нагласио, амбасадор Русије Петар Иванцов, ОХР увијек тражи уступке само од Републике Српске. Русија сматра да се у тексту заједничке изјаве само пријети и осуђује и да се умјесто тога требало разговарати о свима прихватљивом рјешењу. Иванцов је рекао да о потреби за дијалогом говори још од новембра 2015. када је донесена одлука Уставног суда БиХ.

Амбасадори Управног одбора Савјета за имплементацију мира у БиХ, без Русије, закључили су да референдум у Српској дестабилизује БиХ и затражили да власти Српске референдум не одрже.

"Предложени референдум у Републици Српској, који од бирача у Републици Српској тражи да се изјасне о питању о коме је већ одлучио Уставни суд БиХ, подиже политичке тензије, које неконструктивно одвлаче пажњу са веома озбиљних економских и социјалних изазова пред којима се БиХ налази. Позивамо власти Републике Српске да не одрже референдум", наведено је у изјави амбасадора ПИК-а.

Руска Федерација није прихатила текст ове изјаве и издвојила је мишљење. Амбасадор Петар Иванцов сматра да је требало разговарати о рјешењу након одлуке Уставног суда БиХ, а не стално тражити уступке од Српске.

- Нисмо подржали текст заједничке изјаве јер се у њему само пријети и осуђује. Сматрам да се до рјешења проблема који постоји може доћи, прије свега, дијалогом - рекао је Иванцов.

Амбасадори ПИК-а, без Русије, подржали су одлуку Уставног суда БиХ од Дану Републике, 9. јануару. Изјавили су да ниједан референдум не може да промијени коначне и обавезујуће одлуке Уставног суда БиХ.

"Одлука Уставног суда БиХ остаје на снази у потпуности и мора се поштовати, у складу са Општим оквирним споразумом за мир.", наведено је у изјави.

Русија сматра да би било боље да су умјесто пријетњи и осуда, остали амбасадори ПИК-а, помогли да након одлуке Уставног суда БиХ, договори компромисно рјешење.

- Мислим да је Уставни суд требало да буде мало пажљивији, не само према закону, него и према свеукупној ситуацији у БиХ - рекао је Иванцов.

Иванцов је потврдио да нико на сједници није помињао Бонска овлашћења. Амбасадори ПИК-а, уз издвојено мишљење Русије, осудили су и изјаве званичника Српске о референдуму, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали.