latinica  ћирилица
30/08/2016 |  07:44 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Представнички дом: Продужен рок за мишљење о акцизама на гориво

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одлучио је данас да до 15. септембра продужи рок Комисији за финансије и буџет овог дома за достављање мишљења о сету закона којима се предвиђа повећање акциза за нафту и нафтне деривате за 15 фенинга.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Комисија је тражила додатно вријеме за изјашњавање о приједлозима измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, које је предложио Савјет министара БиХ, пошто до јуче није добила тражено мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање о овим законима.

Предложеним законским рјешењима предвиђено је обезбјеђивање додатних 10 фенинга по литру продатог горива за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева, а средства би била уплаћивана на намјенске рачуне јавних предузећа за изградњу путева у БиХ.

Представнички дом није усвојио Приједлог закона о измјени Закона о Јавном РТВ систему БиХ, који је данас разматран по хитном поступку, а у парламентарну процедуру га је упутио посланик СДП-а Мирсад Мешић.

Овим приједлогом било је предвиђено да РТВ таксу до краја године наставе да наплаћују телеком оператери.

У другом читању Усвојен је приједлог закона о пружању бесплатне правне помоћи који је предложио Савјет министара БиХ, а чији је циљ обезбјеђивање ефикасног и равноправног приступа правди у поступку пред тијелима и институцијама БиХ пред којима се остварују или штите појединачна права, обавезе и интереси.

Посланици су у другом читању подржали и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је овај приједлог закона ради његовог усклађивања са стварним потребама и праксом, с обзиром на то да је усвојен 2005. године.

Измјенама Закона, осим усклађивања нормативних рјешења са потребама праксе, врши се и његово допуњавање у складу са критеријима Свјетске банке о објављивању података у овој области.

Истовремено се уводи обавеза евидентирања дуга градова и фондова, како би се обезбиједили потпунији подаци о задуживању у БиХ.

Представнички дом није усвојио Приједлог закона о измјенама Закона о заштити и добробити животиња, којим је било предвиђено брисање одредбе о забрани узгоја животиња ради производње крзна. Ова забрана треба да ступи на снагу 2018. године.

На приједлог хрватског делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Марија Караматића, Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је средином јула овај приједлог закона, али је данашњом одлуком Представничког дома окончана његова даља процедура.

Представнички дом усвојио је у првом читању Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Овај законски приједлог, којим се ограничавају отпремнине за све запослене у институцијама БиХ, у парламентарну процедуру упутио је посланик СББ-а Дамир Арнаут.

Посланици су усвојили Извјештај о раду Комисије за одлучивање о сукобу интереса за 2015. годину и Извјештај о слободи говора и стању медијских слобода у БиХ.

Већином гласова подржана је иницијатива посланика ДФ-а Маје Гасал-Вражалица да Савјет министара БиХ сачини и у парламентарну процедуру достави извјештај о младима у БиХ.

Наредна сједница Представничког дома заказана је за 12. октобар.