latinica  ћирилица
30/08/2016 |  07:53 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Међународни дан несталих

У оквиру обиљежавања Међународног дана несталих, представници организације Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске положили су вијенце на спомен-костурници на бањалучком Новом гробљу и одржали округли сто под називом "1665".
Републичка организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила - Фото: Screenshot
Републичка организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивилаФото: Screenshot

Толико је бораца и цивила из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата за којима Република Српска још трага, а у три спомен-костурнице налази се 650 неидентификованих посмртних остатака. Надлежни поручују – потребно је извршити притисак на Тужилаштво и Институт за нестала лица БиХ. 

У посљедњих осам година, од када је тражење несталих у надлежности Института за нестала лица БиХ, идентификоване су тек 33 српске жртве. До тада, организације у Српској идентификовале су 3.747 лица. Јасно се види циљ – да се Срби прикажу као агресорски народ у протеклом рату, поручио је ресорни министар.

Из Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а поручили су да је неопходно убрзати процес тражења несталих, који је од 2008.у застоју. Интерес Републике Српске је, кажу, да што се што прије пронађе 1.665 лица – поручено је након округлог стола.

Подршку породицама несталих организовали су и представници Међународног комитета Црвеног крста. На Тргу крајине дијелили су балоне са поруком ,,Гдје је?'' како би указали на близу 7.000 људи у БиХ који се воде као нестали.

Међународни Дан несталих обиљежен је и на Палама - погинулим борцима вијенци су положени на централном спомен-обиљежју.