latinica  ћирилица
30/08/2016 |  09:11 | Аутор: СРНА

Јеринић: "Зелене беретке" неће добити одобрење за вјежбу

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић оцијенио је да је најављена војна вјежба Удружења "Зелене беретке" обична провокација из Сарајева због заједничке вјежбе полиција Србије и Српске, те потврдио да овој или било којој другој невладиној организацији неће бити уступљено оружје нити одобрена вјежба.
Зелене беретке (фото: radiosarajevo.ba) -
Зелене беретке (фото: radiosarajevo.ba)

Јеринић је за "Вечерње новости" изјавио да ће сличних провокација из Сарајева бити све више јер траје предизборна кампања у БиХ.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић је рекла да је најава "Зелених беретки" да припремају највећу војну вјежбу послије рата у којој планирају да користе бојеву муницију и оружје Оружаних снага /ОС/ БиХ, провокација из Федерације БиХ до које долази у вријеме када се из тог ентитета чују осуде референдума о Дану Републике.

"Овакве најаве су и опасне јер постоји очигледна намјера једне групе да уруши и онако климав безбједносни систем БиХ", поручила је Мајкићева.

Предсједник Удружења "Зелене беретке" Мухамед Швракић је раније навео на друштвеним мрежама да ће упутити захтјев ОС БиХ да им уступи опрему ради војне вјежбе током које планирају кориштење бојеве муниције.

"Зелене беретке" је назив бошњачке паравојне јединице, основане у БиХ 1991. године. Чланови Удружења "Зелене беретке" су бивши припадници истоимене војне формације, који су познати по радикалним ставовима према Републици Српској.