latinica  ћирилица
30/08/2016 |  09:25 | Аутор: sputniknews.com

Први Хрват одликован Орденом Светог Саве другог степена

Савјетнику у Министарству културе Владе Хрватске Миљенку Домијану уручен је Орден Светог Саве другог степена „за свесрдно указивање помоћи у очувању древног вјерског и културног насљеђа СПЦ у Далмацији“, саопштила је СПЦ.
Миљенко Домијан прима орден од владике Фотија (Фото: Luka Gerlanc / HANZA MEDIA) -
Миљенко Домијан прима орден од владике Фотија (Фото: Luka Gerlanc / HANZA MEDIA)

„Слободна Далмација“ наводи да је Домијан тиме постао први Хрват који је примио највише одликовање СПЦ, које му је додијелио Свети архијерејски синод. 

Највеће признање СПЦ, које је лично потписао српски патријарх Иринеј, Домијану је уручено у недјељу, на празник Велике Госпојине, у Манастиру Успења Богородице у хрватском селу Крупи, недалеко од Обровца. Стављајући орден Домијану, који је бивши главни државни конзерватор, епископ далматински Фотије истакао је да је он заслужан за обнову манастира у Крупи и да је „као главни конзерватор Републике Хрватске помогао обнову те светиње, након Другог свјетског рата и након посљедњег рата“.

Оцијенио је да одликовање Домијана, који је, како је нагласио, по вјери римокатолик, а по националности Хрват, значи пуно за цркву.

„За нас то значи да ми као Црква треба да се успињемо изнад земаљских ствари“, рекао је епископ Фотије, истакавши да улога Цркве није да буде узрок подјела и сукоба, већ да указује на оно што је најузвишеније.

„Ми као црква треба да се молимо Богу да Хрватску, Србију и све државе у сусједству воде добри хришћани, морално, са високом хришћанском етиком“, нагласио је епископ далматински. 

Домијан је захвалио на указаној части и подсјетио да је све почело 1969. године када су задарски конзерватори у цркви манастира открили фреске из 1602. године.

„Прије свега бих рекао да смо исте вјере, истога Бога хвалимо, хришћани смо и једни и други. Према томе, и ове древне фреске овдје изнад мене и оне нове на улазу у цркву које славе узнесење Блажене Дјевице, све нас уједињују“, рекао је Домијан.

Орден Светог Саве првог степена добијају само државници, међу којима је и руски предсједник Владимир Путин. Три године прије Домијана, патријарх Иринеј одликовао је високим признањем још једног Хрвата, бившег вараждинског професора Ивана Хитија, који је током рата деведесетих година сачувао од уништења писано благо СПЦ у Пакрацу. Њему је уручен орден Светог цара Константина.