latinica  ћирилица
30/08/2016 |  10:26 ⇒ 31/08/2016 | 09:00 | Аутор: РТРС

Одбијен захтјев за расправу о референдуму у Српској (ВИДЕО)

Јединственим наступом и изјашњавањем српски посланици спријечили су да се у дневни ред данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ уврсти разматрање референдума о Дану Републике, 25. септембра.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

Ипак, нису могли да зауставе на тренутке хистеричне нападе и оптужбе бошњачких посланика да је предстојећи референдум антиуставан и антидејдтонски.

Осим референдума, бошњачким посланицима из свих партија засметала је и недавна заједничка антитерористичка вјежба полиција Српске и Србије.

Због изјаве посланика Милице Марковић да разумије да су се неки Бошњаци уплашили показне вјежбе - сједница је на тренутак прекинута, јер су се поједини бошњачки посланици, како су рекли, уплашили. Српски посланици одговорили су да полицијска вјежба и треба да изазове страх код терориста и криминалаца.

Референдум у Српској и показна вјежба полицајаца Српске и Србије подијелили су бх. посланике. Након што је одбијена иницијатива да се Представнички дом изјасни о најављеном изјашњавању грађана Српске, СДП-ови посланици демонстративно су напустили сједницу.

- Ово је антисутавни поступак и ми ћемо напустити сједницу - рекао је Денис Бећировић, посланик ове странке.

На Бећировићево доказивање наводно антиуставног и антидејтонског карактера референдума, подржано од неколицине бошњачких посланика услиједио је јединствен одговор посланика из Српске који подсјећају да у бх. парламенту није било овакве хистерије када је Бакир Изетбеговић пред Уставним судом БиХ оспорио 9. јануар.

- То је наш став и одговор институција Републике Српске, парламент БиХ није мјесто за овакве расправе - рекао је Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому.

За хрватске посланике референдум, као институт демократског изјашњавања народа, није споран.

Када нису успјели са референдумом, бошњачки посланици покушали су да проблематизују показну вјежбу полиција Српске и Србије. Предњачио је Садик Ахметовић тврдећи да је то демонстрација силе која плаши Бошњаке.

- Ова вјежба морала је бити у неко боље вријеме и стабилнијим политичким приликама - рекао је Ахметовић.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић рекла је да ово није прва заједничка вјежба двије полиције и да је претходна одржана у Бањалуци, те да тад никоме из Сарајева то није сметало.

Да је кампања заиста разлог велике галаме у клупама бх. парламента на крају признају и највеће галамџије.

- Када је овако ове године за локлне изборе ја само могу замислитуи како ће бити за опште изборе - рекао је Жељко Комшић, посланик ДФ-а.

Представнички дом није подржао ни иницијативу Николе Ловриновића и Предрага Кожула о осуди тоталитарних режима, смијех у сали изазвала је упадица да би прије гласања о тој иницијативи из сале требало да изађу сви бивши комунисти.