latinica  ћирилица
30/08/2016 |  10:29 | Аутор: СРНА

Форбс: Срушена начела западне цивилизације

Масовно кажњавање руских параолимпијаца које игнорише принцип доказивања нечије кривице у супротности је са начелима западне цивилизације, упозорава "Форбс".

Новинар Рон Кац оштро критикује масовно кажњавање људи који су савладали инвалидност и постали спортисти свјетског ранга.

Међународни параолимпијски одбор забранио је цијелом руском олимпијском тиму од 267 спортиста да учествује на Играма, и то без истраге, евентуално учињених, прекршаја.

Суд за арбитражу у спорту потврдио је забрану на основу принципа "пропорционалности", иако је апсолутно нејасно како казна може бити пропорционална ако спортиста коме је ускраћено учествовање на такмичењу није направио ниједан прекршај.

Зато не знамо /нити ћемо икада сазнати/ да ли је правила прекршио цијели тим, пошто ниједном члану није дата могућност да се брани, наводи Кац у "Форбсу".

Сви ти спортисти кажњени су сами стицајем својих животних околности, наводи се у тексту.

Они живе у земљи која је била увучена у причу са "државним финансирањем допинга". Међутим, у томе нема њихове кривице уколико се појединачно нису допинговали.

Многи спортисти из других земаља користили су допинг, али се масовна забрана учествовања на Играма на њихове земље не односи, упозорава "Форбс".

Осим очигледне незаконитости процеса у којем се без претреса кажњавају и кривци и невини, постоје и друга озбиљна етичка питања у вези са том забраном.

А то, изгледа, прије свега говори о томе да систем откривања допинга није адекватан.