latinica  ћирилица
30/08/2016 |  11:25 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Жужа: Амерички Aпелациони суд не сматра ОХР недодирљивим

Судије америчког Апелационог суда прихватиле су да воде жалбени поступак у којем некадашњи шеф кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске Зоран Жужа тужи ОХР у БиХ јер је био смијењен, а у посебном допису обавијестиле су обје стране да ОХР не сматрају недодирљивим, пише "Вечерњи лист" издање за БиХ.
Зоран Жужа (фото: vecernji.ba) -
Зоран Жужа (фото: vecernji.ba)

У одлуци коју је донијело Вијеће Апелационог суда за Дистрикт Колумбија, односно Вашингтон, наводи се да ће за овај случај бити заказана сједница, али без усмене расправе.

Жужа је без икаквих доказа смијењен са функције шефа кабинета предсједника парламента Српске и ОХР му је забранио обављање било каквих дужности, а након "рехабилитације" прије неколико година запослен је у Парламентарној скупштини БиХ у Одјељењу за информисање.

У неколико процеса против ОХР-а пред домаћим правосуђем, Уставним судом БиХ, донесена је пресуда да су њихови званичници кршили основна људска права, а ОХР је уложио вето и забранио спровођење те одлуке.

На одлуку америчког суда ОХР није могао да уложи вето, а у оцјени Вијећа наведено је да није јасан имунитет који ОХР црпи пред америчким судовима.

Жужа је рекао да је очигледно да амерички суд жели да испита овај случај и да га неће олако третирати.

"Ако оборим ту причу о имунитету пред америчким судом, услиједиће моја тужба за кршење људских права, чиме ће заправо и започети суђење. Поднио сам и одштетни захтјев јер за седам година голготе коју сам прошао и ја и сви они који су смијењени по одлуци високог представника, не постоји начин да се то надокнади", каже Жужа.

Он је навео да му је мотив за покретање овог поступка био ранији судски предмет у којем је бивши радник у ОХР-у тужио ову институцију пред америчким судовима.

"Прихватање тужбе и одржани процес доказали су да ова организација не ужива имунитет пред америчким правосуђем", истакао је Жужа.

Жужа је међу 177 лица која је смијенила међународна заједница у БиХ откако је уведена ова недемократска метода елиминисања политичких и других званичника.