latinica  ћирилица
30/08/2016 |  11:36 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Планинари из Српске на Светој Гори (ВИДЕО)

Планинари из Републике Српске вратили су се са експедиције “Атос 2016“.
Планинари на Светој гори - Фото: РТРС
Планинари на Светој гориФото: РТРС

У оквиру ове десетодневне експедиције, коју је организовао Планинарски савез РС, посјетили су православне манастире на Светој Гори и попели се на врх овог светог мјеста.

Вођа успона Љубиша Арамада рекао је да су планинари из РС на успонима ка Светој Гори наилазили на многе препреке, које је већина планинара савладала. Упркос огромној жељи да се савлада врх овог светог мјеста, неки планинари су били приморани да одустану. 

Десетодневном експедицијом планинари су обишли Србију, Бугарску, Грчку, Македонију, Албанију и Црну Гору. Шездесети рођендан планинар Владо Старчевић из Омарске памтиће још дуго јер га је дочекао на последњем одредишту експедиције која се завршила на Острогу. Иако није боло лако, овај искусни планинар успјешно је завршио експедицију ,,Атос 2016''.

На самом Атосу хладно је било, можда чак негдје око -5, а навече смо се вратили у Уранополис гдје нам је температура била чак преко 30 тако да смо имали скоро сва четри годишња доба.)

Трећи врх балкана - Вихрен, Атос на Светој Гори, а затим и врх Кајмакчалана освојени су успони овогдишњег излета планинара, а за сљедећу годину планинари Српске најављују одлазак у Русију.