latinica  ћирилица
30/08/2016 |  12:24 | Аутор: СРНА

Продановић: Референдум о Дану Републике није уперен ни против кога

Провођење референдума о Дану Републике Српске није уперено ни против кога у БиХ и непотребно је производити параноидне идеје да је то више од оног што јесте, поручио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

"Сви резултати референдума су у одређеном смислу опциони, а једина њихова правна снага је могућа оног момента када Народна скупштина Републике Српске у складу са таквом одлуком донесе закон који ће бити објављен у `Службеном гласнику Српске`", рекао је Продановић новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да ниједан грађанин у Републици Српској не треба да се боји референдума, нити било каквих посљедица у личном смислу, као ни било каквих безбједносних посљедица по било кога.

"Ријеч је о највишем степену изражавања воље грађана и било би апсурдно да било ко заговара несигурност или страх било кога у Републици Српској и БиХ. Сваки грађанин мора да остварује своја лична права и треба да по својој личној вољи и нахођењу да или ускрати подршку референдумском питању", рекао је Продановић.

Коментаришући данашњу сједницу Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ посвећену референдуму у Републици Српској, Продановић је навео да ПИК не доноси одлуку о томе и да он лично не вјерује да ће бити постигнута сагласност у том тијелу о овом питању.

"Није на ПИК-у да доноси било какве забране. ПИК ће сигурно имати свој коминике, али нисам сигуран да ће његови чланови имати јединствен став", рекао је Продановић.

Он сматра да би било боље да се пажња јавности и институција у БиХ усмјери ка животним питањима грађана и њиховим егзистенцијалним проблемима, развоју економије и бржем европском путу БиХ.