latinica  ћирилица
27/09/2016 |  14:00 | Аутор: СРНА

Павић: БиХ је гора и од отоманског "тамног вилајета"

Аналитичар Александар Павић рекао је да пријетње хапшењем предсједника Републике Српске Милорада Додика говоре да је БиХ гора земља чак и од отоманског "тамног вилајета", те да Сарајево, Бакир Изетбеговић и њихови спонзори желе и призивају, можда, чак и нови рат.
Александар Павић (фото: screenshot) -
Александар Павић (фото: screenshot)

"Гдје у свијету још има да се хапси неко због неког референдума? То све говори и о политичарима који би то изјавили и о држави која то заступа. То није чак ни 'тамни вилајет' из некадашње отоманске Босне. То је још горе", рекао је Павић, сарадник Фонда стратешке културе.

Он је изразио чуђење да треба да се хапси неко ко је само тражио изјашњавање грађана. "Знамо ко то ради: Сарајево, по инструкцијама Вашингтона. То значи да жели заоштравање ситуације у БиХ, а можда чак и нови рат. Све што се буде дешавало послије тога, ако до тога, не дај Боже дође, кривац је у Сарајеву и Вашингтону", поручио је Павић.

Он је оцијенио да још од 1992. године није промијењен циљ, односно он је и даље исти - да се обезбиједи БиХ под доминацијом не само муслимана, него муслиманских екстремиста и да се Република Српска обесмисли да би се затим утопила у БиХ.

"Циљ је укидање српске државности западно од Дрине и борба против саме Србије и српске државности. Циљ се уопште није променио", рекао је Павић.

Он је додао да је Дејтонски споразум само био примирје, те да се наставио рат само другим средствима. "Ово је само наставак тог истог рата који неће стати док су год ти исти актери у Сарајеву и Вашингтону и имају исте циљеве", рекао је Павић.

Када је ријеч о пријетњи Бакира Изетбеговића да ће Додик завршити као Гадафи, Павић сматра да се то може третирати као пријетња убиством, јер се зна шта се десило Гадафију.

"Али, исто тако, треба и грађани цијеле БиХ, поготово муслиманског дијела, да знају шта се десило у Либији послије убиства Гадафија. Либија је практично престала да постоји као држава и постала је пакао на земљи", навео је Павић.

Према његовим ријечима, поређење Додика са Гадафијем има и другу конотацију, јер је Република Српска стабилна и представља стабилнији дио БиХ, и управо слично би се десило, не дај Боже, ако би дошло до таквог нечега.

"Онај ко то призива, он призива у ствари рат, а Бакир Изетбеговић призива рат, разарање, тероризам и то је оно за шта се Бакир Изетбеговић залаже када тако нешто изговара, као и његови спонзори", закључио је Павић.