latinica  ћирилица
29/09/2016 |  21:24 | Аутор: РТРС

Чувено Кунингово дјело поново на аукцији

Апстрактна слика "Без наслова XXV" чувеног сликара Вилијема де Кунинга биће понудјена на аукцији ове јесени, а процењује се да може достићи цену од више од 40 милиона долара.
Апстрактна слика "Без наслова  XXV" Вилијема де Кунинга (Фото: Christie's) -
Апстрактна слика "Без наслова XXV" Вилијема де Кунинга (Фото: Christie's)

Аукцијска кућа Кристи продала је исту слику 2006. године за 27, 1 милион долара, што је била рекордна цијена по којој је продато неко дело савремене уметности.

Кристи предвидја да ће живописно Кунингово дело поставити нови рекорд за апстрактни импресионизам.

Сликар америчко-холандског поријекла насликао је чувено дјело "Без наслова XXV" током налета кретивности средином 70-их година прошлог вијека, када је Кунинг насликао низ великих слика које су биле инспирисане пејзажима из сељачког засеока у источном Хемптону и Спрингсу.

"Током 70-их година он је пронашао нову љубав и у томе је пронашао инспирацију, али томе је допринио долазак у Спрингс гдје је дизајнирао и саградио сопствени атеље. Имао је фантастично свјетло и био је лудо заљубљен", рекао је Брет Горви, задужен за послератну и савремену умјетност у аукцијској кући.

"Без наслова XXV" је једна од Кунингових највећих слика, димензија 77 са 88 инча.

"Слика има невјероватно јединство и цјеловитост, упркос чињеници да је боја нанесена на толико различитих начина", рекао је Горви.

Стручњаци сматрају да је дјело настало у "најуспјешнијем" периоду за сликара. То је био фантастичан период стваралаштва у коме је умјетник насликао нека од својих најбољих дјела. Слика је 2008. године продата приватном колекционару.

Рекорд међу Кунинговим делима држи друга слика из 1977. година која је на аукцији прије неколико година продата за 32 милиона долара.

Извор: Бета