latinica  ћирилица
30/09/2016 |  15:36 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

У финишу Битефа представе из региона

Јубиларни педести Битеф одржава се у Београду од 24. септембра до 2. октобра, под слоганом "На леђима махнитог бика".
50. Битеф фестивал - Фото: ТАНЈУГ
50. Битеф фестивалФото: ТАНЈУГ

Већ на половини фестивала, стиче се утисак да су висока очекивања јавности у вези са његовим садржајем била оправдана. У протеклих неколико дана, публика је имала прилику да види представе њемачког говорног подручја, као и савремене плесне представе са Далеког истока и мултимедијални пројекат сингапурског умјетника Чоја Кафаија, саопштила је пи-ар служба Битефа.

Посебну пажњу привукло је и отварање 28. Конгреса ИАТЦ-АИТЦ, свјетског удружења позоришних критичара, као и додјела престижне награде "Талија" једном од водећих афричких драмских писаца и бораца за људска права, Фемију Ософисану.

У другој половини фестивала, пажња ће се у одређеној мјери усмјерити ка региону. Тако ће, како се наводи у саопштењу, на програму бити "Родољупци" у Народном позоришту у Београду, представа "Над гробом глупе Еуропе" у продукцији ХНК из Ријеке, којом ће се и свечано затворити фестивал, 2. октобра у Мадленијануму са почетком у 19.30, као и двије Битефове продукције, плесна представа "Само моје" Ане Дубљевић и Игора Коруге и пројекат Маје Пелевић и Олге Димитријевић "Слобода је најскупља капиталистичка реч".

Такође, публика је могла синоћ да погледа представу "Свита бр. 2" из Француске, а вечерас ће моћи да погледа представу "Јашући облак" цијењеног либанског умјетника Рабија Мруеа. У оквиру пратећег програма, "Битеф полифонија" је приказала многобројне представе и радионице, док су у оквиру "Циркобалкана 4" сви заинтересовани могли да се прикључе радионицама Лабораторије циркуске уметности и погледају представе савременог циркуса.

Извор: Спутњик