latinica  ћирилица
30/09/2016 |  16:59 | Аутор: РТРС

Истрага о планирању терористичког напада у Сарајеву још није окончана

Тужилаштво БиХ ни девет мјесеци након акције кодног назива "Рез" није окончало истрагу против осумњичених за планирање терористичког напада који је, како је раније наведено, требало да буде изведен у Сарајеву за прошлу Нову годину, јавља Бирн.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Из Тужилаштва БиХ наводе да је истрага против Елвира Муратовића, Кемала Мурића, Семира Салковића, Зулфе Алајбеговића, Едина Табаковића, Дарка Пеце, Елвира Машића и Адиса Кешана у току, као и да се врше "одређена вјештачења".

Ова осморица осумњичених ухапшени су крајем прошле године, након чега је из Тужилаштва БиХ саопштено да су планирали да ће у Сарајеву за Нову годину експлозивном направом убити око 100 људи и два полицајца.

На рочишту за одређивање притвора, тужилац Дубравко Чампара рекао је да су осумњичени долазили у објекат у сарајевском насељу Бријешће који су називали месџидом, и да је ту пронађена застава Исламске државе.

Након мјесец дана проведених у притвору, средином јануара ове године Суд БиХ је осумњичене пустио на слободу уз мјере забране, а из Тужилаштва БиХ су тада навели да је истрага при крају и да се ускоро може очекивати подизање оптужнице.

Осам мјесеци касније, Чампара није могао да одговори на питање да ли се и када може очекивати крај истраге у овом предмету.

Адвокати осумњичених су рекли да им није познато у којој је фази истрага, те да они тренутно изјављују жалбе на рјешења Суда БиХ који контролише мјере забране свака два мјесеца.

Фахрија Каркин, који брани осумњиченог Муратовића, рекао је да рок за окончање истраге у овом предмету није прошао јер се његов клијент не налази у притвору.

- Из искуства, моје лично убјеђење је да Тужилаштво БиХ размишља на начин да када се не може направити оптужница, боље је преко продужавања мјера забране имати жив предмет - појаснио је Каркин.

Сенад Дуповац, адвокат осумњиченог Салковића, сматра да ће у овом предмету тешко доћи до подизања оптужнице.

Поред осморице којима је првобитно био одређен притвор, у акцији "Рез" приведени су и Адмир Ахметовић, Билал Дервишић, те Нермин Ћуприја, али су пуштени одмах након испитивања.

Извор: СРНА