latinica  ћирилица
30/09/2016 |  18:57 ⇒ 19:04 | Аутор: РТРС

Бањалука: "Европска ноћ истраживача" пету годину за редом

У Бањалуци се пету годину за редом одржава "Европска ноћ истраживача" чији је циљ повећање свијести о иновацијама и истраживању у БиХ.
Бањалука - Европска ноћ истраживача - Фото: РТРС
Бањалука - Европска ноћ истраживачаФото: РТРС

Манифестација је под слоганом "Откријте непознато" организована и ради подршке истраживачима, те промоције достигнућа научника, иноватора и предузетника.

Портпарол "Европске ноћи истраживача" у Бањалуци Дејан Ступар рекао је да је ове године та манифестација понудила интерактивне садржаје, изложбе ликовних радова о теми науке, такмичења средњошколаца и разне радионице.

- Имали смо и инфо-кутак, гдје су се студенти упознали са међународним програмнима размјене студената и стипендијама - навео је Ступар.

Према његовим ријечима, у Техничкој школи организоване су три радионице, а на Универзитету за пословне студије одржана су предавања еминентних научника уз укључење уживо у ЦЕРН-ову лабораторију у Женеви.

- Одржана је и радионица о основама предузетништва и маркетинга, те дебата ученика Бањалучке гимназије - рекао је Ступар у бањалучком Дому омладине, гдје је данас свечано отворен централни дио манифестације.

Он је истакао да је ове године у конкуренцији за награде било 13 средњошколских тимова, те да је велику пажњу посјетилаца привукао мобилни планетаријум у Музеју Републике Српске, који су представили људи из Астрономског друштва "Руђер Бошковић" из Београда.

Душан Тубић је у име удружења грађана "Мислиша" представио програм "Скреч", који је развио амерички универзитет МИТ.

- Овдје дјеца не уче само да програмирају, већ и да рјешавају проблеме развијањем апстрактног начина размишљања - рекао је Тубић.

"Европску ноћ истраживача" обиљежили су данас и у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске поставком изложбе Музеја Николе Тесле из Београда "160 година од рођења Николе Тесле", а свој допринос су дали и у Музеју савремене умјетности Српске, Дјечијем позоришту Српске и Народном позоришту Републике Српске.

"Европска ноћ истраживача 2016" одржава се и у Бијељини, Сарајеву, Мостару, Горажду и Травнику.

Организатори су Агенција за унапређење идеја ТИДЕА, међународна асоцијација хуманитарних организација у БиХ "Оксфам", Институт за хидротехнику Сарајево, Универзитет за пословне студије Бањалука, Колеџ уједињеног свијета у Мостару, те Привредна комора Босанско-подрињског кантона.

Од свог настанка, "Ноћ истраживача" одржава се у све више градова Европе, па је тако 2015. године одржана у више од 280 градова у 30 европских држава. Од 2014. године "Ноћ истраживача" је постала "Европска ноћ истраживача" под покровитељством програма "Хоризонт 2020".

Извор: СРНА