latinica  ћирилица
30/09/2016 |  19:18 ⇒ 01/10/2016 | 08:50 | Аутор: РТРС

Источни Стари Град: Како се експлоатише камен без концесије? (ФОТО/ВИДЕО)

У Источном Старом Граду настављају да крчме земљу. Након продаје више од 30 хектара земље чији власници неријетко постају арапски шеици, општински челници одлучили су да у насељу Доњи Булози, тик уз магистрални пут, поравнају брдо и да под маском изградње пословне зоне продају ископни материјал.
Источни Стари Град: Како се експлоатише камен без концесије? - Фото: РТРС
Источни Стари Град: Како се експлоатише камен без концесије?Фото: РТРС

Да је одлука СО Источни Стари Град о изградњи пословне зоне само покриће за ван законске активности, указали су грађани у анонимном допису упућеном надлежним институцијама, али и нашој телевизији.

Инспекторат Републике Српске потврдио је да не постоји грађевинска и техничка документација као основ за изградњу индустријске зоне, што доказује да је експлоатацијом камена прекршен Закон о концесијама Српске.

Већ на први поглед, избор локације за наводну индустријску зону доводи у сумњу. Тешко је и замислити да би у поткопано брдо, у зони у којој су и раније била активна клизишта, улагао било који инвеститор. Општински одборници јесу изгласали одлуку о изградњи пословне зоне, али не на овакав начин.

- Јавни радови морају бити означени, а поготово ако се наслањају на магистрални пут, рекла је Недељка Пејовић, одборник опозиције у СО Источни Стари Град.

Челници општине тврде, атрактивније локације за привлачење инвеститора немају.

Процјене и бројеви у ствари се своде на стотине камиона натоварених каменом који су одлазили у правцу Сарајева и највјероватније завршавали на градилиштима коридора “ 5 Ц “. Ако се зна да се кубни метар каменог гранулата, плаћа од 17 до 30 марака, јасно је колике су зараде. У анонимном допису указано је да је намјера избјећи плаћање накнаде за концесију.

- Извршеним провјерама на терену, утврђено је да су наводи из анонимне пријаве тачни, наводи се у саопштењу ЦЈБ И. Сарајево.

Портпаролка Инспектората Душанка Макивић наводи да се такво извођење радова не може се сматрати грађевинским радовима, те је републички инспектор за рударство изрекао мјере забране за даље извођење радова.

Налогу да се радови обуставе предходио је налаз грађевинског инспектора који је утврдио да општина Источни Стари Град није издала потребну грађевинску и техничку документацију и да чак ни регулационим планом није утврђена локација пословне зоне.

- Уколико ће привредно друштво да изводи радове на изградњи објекта, мора да испуни услове прописане законом о уређењу простора и грађењу, додала је Макивићева.

Фото: РТРС

То је, међутим, непознаница за челнике Источног Старог Града.

- Једноставно парцеле доводимо у намјену за будуће кориштење, а инвеститор се обавезао да ће са инспекцијама направити договор тако да све буде у складу са законом, нагласио је малко Короман, савјетник начелника општине Источни Стари Град.

Ако је инвеститор и извођач радова, онда је занимљив и начин на који је сам себе изабрао за најбољег понуђача.

Сарадња челника Источног Старог Града и предузећа “Трипл икс“ из Пала чувена је и од раније по нелегалном депоновању отпада кожарске индустрије из Високог.

Сазнајемо, поновном сарадњом овог привредног друштва са општином Источни Стари Град позабавиће се Министарство управе и локалне самоуправе, а на основу њихових као и налаза инспекцијских органа поступаће и МУП РС.