latinica  ћирилица
01/10/2016 |  08:50 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

Голић: Грађани не смију да трпе због произвољног тумачења закона

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је Срни да су се Министарству у више наврата обраћали грађани који имају проблем са легализацијом објекта, те истакла да се не смије допустити да грађани трпе због због несналажења, нестручности и произвољног тумачења закона у појединим општинама.
Сребренка Голић - Фото: СРНА
Сребренка ГолићФото: СРНА

Голићева је навела да су се Министарству у посљедње вријеме због тог проблема обраћали грађани и појединачно и путем Удружења породица погинулих и несталих бораца, као и грађани из ове категорије.

"Људи страхују да до истека законског рока за подношење захтјева, до 31. децембра ове године, неће моћи остварити права и погодности које им Закон омогућава", додала је Голићева.

Она је подсјетила да је Законом одређена фиксна накнада која се обавезно плаћа за легализацију, односно у поступку легализације нема ренте и накнаде за уређење грађевинског земљишта, па тако за објекте до 100 метара квадратних фиксна накнада износи 100 КМ, за објекте од 100 до 200 квадрата до 500 КМ, док је за објекте од 200 до 300 квадратних метара накнада 1.000 КМ, а стамбено-пословни објекти од 300 до 400 квадрата могу се легализовати уз накнаду 2.000 КМ.

"При том, породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди прве и друге категорије не плаћају ову фиксну накнаду. Сви бесправно саграђени објекти површине веће од 400 метара квадратних, који су грађени у комерцијалне сврхе немају никакве стимулације, за њих се плаћа редовна цијена приликом легализације, у складу са одлукама локалних заједница које и јесу надлежне за спровођење поступка легализације", појаснила је Голићева.

Она је нагласила да се не смије допустити да због несналажења, нестручности и произвољног тумачења закона службеника у појединим локалним заједницама и појединим подручним јединицама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе грађани трпе.

"С обзиром на учестале жалбе грађана, Министарство је било приморано да и поред свих досадашњих контаката и бројних упутстава, свим начелницима и градоначелницима у Републици Српској и Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове упути још једну Инструкцију за легализацију бесправно саграђених објеката, у којој смо указали на пропусте и недопустиво понашање службеника и, поред тога што је Закон потпуно јасан и једноставан за примјену, дали смо додатна упутства како да се проблеми превазиђу", истакла је Голићева.

Она је појаснила да су се грађани обраћали са жалбом да органи надлежни за легализацију у локалним заједницама одбијају да приме њихов захтјев и да инсистирају да се може предати само комплетан захтјев, са приложеним свим доказима потребним за легализацију.

"То је у супротности и са одредбама Закона о општем управном поступку и са важећим принципима, начином и поступком легализације. Надлежни орган дужан је да прими захтјев и када он не садржи прилоге, јер се обим и садржај прилога утврђују и прибављају током самог поступка легализације, након утврђивања чињеница на самој локацији, што је обавеза службеника који води поступак", тврди Голићева.

Она је поновила да грађани до 31. децембра ове године у јединицу локалне самоуправе, односно надлежни орган за легализацију, могу поднијети само захтјев и тим документом извршавају своју законску обавезу, добијају прилику да легализују своје објекат, а у даљем поступку ће се прибављати законом прописани докази и у роковима који су, такође, одређени законом.

"Грађани, власници бесправно саграђених објеката, обраћају нам се и због тога што су у појединим општинама одбијали да покрену поступак легализације због неријешених имовинско-правних односа на земљишту на којем је такав објекат изграђен. То је недопустиво и произвољно тумачење законских одредби, јер је јасно прописано да се, уколико нису ријешени имовинско-правни односи на земљишту, објекат легализује у простору, односно привремено се задржава, а грађанин у одвојеном поступку код Републичке геодетске управе рјешава питање својине на земљишту", додала је Голићева.

Она је појаснила да је у поступку легализације довољно да власник објекта достави доказ да је покренут поступак за рјешавање имовинско-правних односа и да се објекат легализје у простору, а када се ријеше имовинско правни односи у корист власника објекта, констатује се да је такав привремено легализован објекат - легализован трајно.

Извор: СРНА