latinica  ћирилица
01/10/2016 |  09:41 ⇒ 09:47 | Аутор: РТРС

Грајић: Задовољни реализацијом програма стамбеног збрињавања

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радован Грајић изразио је задовољство тренутном динамиком реализације Регионалног програма стамбеног збрињавања.
Зграда за стамбено збрињавање - Фото: РТРС
Зграда за стамбено збрињавањеФото: РТРС

Грајић је рекао да је завршена теренска провјера и верификација корисника потпројекта Регионалног стамбеног програма "БХ4", којим би стамбено требало бити збринуто 45 породица које су се одлучиле за интеграцију у садашњем мјесту боравишта на простору Бањалуке, Добоја, Градишке, Козарске Дубице, Лакташа и Шипова.

"Завршили смо теренске провјере и сада, када имамо коначну листу корисника, наставићемо са даљим активностима да би се овим породицама што прије обезбиједила трајна стамбена рјешења", истакао је Грајић.

Он је додао да је у току извођење радова на изградњи 26 стамбених јединица на простору општине Дервента, које се граде у оквиру Потпројекта "БХ1-компонента два".

"Крајем прошлог мјесеца увели смо извођача у посао. Радови се одвијају планираном динамиком и увјерени смо да ће сви објекти бити завршени квалитетно и у предвиђеном року, до децембра", појаснио је Грајић.

Он је рекао да су у оквиру Потпројекта "БХ1-компонента два" покренуте јавне набавке за извођење радова и за надзор за изградњу три објекта у Броду и четири у Сребреници.

"Када је ријеч о реализацији Потпројекта "БХ3", којим ће бити изграђени станови за 252 породице у Бањалуци, Бијељини, Билећи, Броду, Дервенти, Фочи, Градишци, Власеници и Приједору, највећи напредак је остварен у Приједору", навео је Грајић.

Он је рекао да је за изградњу 50 станова у овом граду израђена пројектна документација, а закључивање Уговора са извођачем радова и надзорним органом очекује се већ средином октобра.

"За остале општине, у току је израда пројектне документације и њена ревизија, а расписивање јавних набавки за извођење радова и надзор планирано је за децембар", закључио је Грајић.

У Регионалном програму стамбеног збрињавања учествују БиХ, Хрватска, Србија и Црна Гора. Вриједност Програма у БиХ износи више од 100 милиона евра, а највећи дио средстава је осигурано током Донаторске конференције у Сарајеву 2012. године.

Извор: СРНА