latinica  ћирилица
26/12/2016 |  10:02 | Аутор: РТРС

Еуроблиц: Изетбеговић под лупом америчких тајних служби

Лидер СДА Бакир Изетбеговић налази се под лупом америчких тајних служби због веза са челницима "Муслиманског братства", пише "Еуроблиц".
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

Интерес Американаца за односе бошњачког члана Предсједништва БиХ са водећим људима организације чије је дјеловање забрањено у бројним државама свијета, нагло је порасло након побједе Доналда Трампа на предсједничким изборима, пише лист.

Извори листа наводе да су најближи сарадници новог америчког предсједника још у току предизборне кампање поручивали да ће "Муслиманско братство" бити стављено на листу терористичких организација у САД.

"Трампов савјетник за спољну политику Валид Фарес недавно је изјавио да ће нови шеф Бијеле куће као један од својих првих потеза прогласити "Муслиманско братство" терористичком организацијом. У складу с тим, америчке обавјештајне и безбједносне службе већ су почеле с детаљним провјерама свих који су на билом који начин повезани са том организацијом", истакли су саговорници "Еуроблица".

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић сматра да би Изетбеговићу могло да се обије о главу дружење с Јусуфом ел Карадавијем и његовим присталицама.

"Није тајна да је оснивач и идеолог "Муслиманског братства" раније био чест гост у Сарајеву и да је пријатељство са Бакиром Изетбеговићем јавно одржавао све док Египат за њим није расписао црвену потјерницу", истакао је Ћеранић.

Према његовим ријечима, за Изетбеговића би реални проблем могло да представља то што је нови амерички предсједник више пута јавно рекао да ће "Муслиманско братство" приоритетно ставити на листу терористичких организација, што Изетбеговића ставља у изразито неповољан положај у будућим односима са САД.

Према незваничним информацијама, лидер "Муслиманског братства" Јусуф ел Карадави већ неколико година живи у Турској, гдје се крије од потјернице коју су за њим расписале египатске власти.

Ел Карадави је раније проглашен за персону нон грата у Великој Британији и Француској, којег сумњиче за повезаност са терористичким организацијама, пише лист.

Извор: СРНА