latinica  ћирилица
21/02/2017 |  17:11 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Провјерили смо – како ради прва мала хидроелектрана у Херцеговини? (ВИДЕО)

Шеснаест малих хидроелектрана, од двадесет и четири изграђене у Републици Српској, остварује право на подстицање енергије из обновљивих извора.
Прва мала ХЕ у Херцеговини - Фото: РТРС
Прва мала ХЕ у ХерцеговиниФото: РТРС

Од новембра, на тој листи стабилизовала се Мала хидроелектрана "До" на ријеци Брегави, у општини Берковићи.

Прикључењу на 35-киловолтну дистрибутивну мрежу, претходили су тестирање опреме и пробна производња. Инсталисана снага је два мегавата, али због недовољно воде у Брегави, тренутно ради смањеним капацитетом.

"Досадашња производња је три гигаватчаса струје. Нисмо имали планирану производњу због сушног периода. Све зависи од даљих временских услова", рекао је руководилац МХЕ "До", Слободан Радовановић.

Због водних осцилација, годишње може да ради 8-9 мјесеци. За испоручени киловатчас остварује цијену од 13,2 пфенинга.

Осим стимулисане цијене, ова и сличне електране у домаћем систему, остварује и друге бенефите, према закону који регулише ову област.

"Загарантован је откуп за 15 година, загарантована цијена у вријеме уговора и загарантован је пласман и диспечинг електричне енергије у електроенергетски систем", каже дирекор дирекције за дистрибуцију.Електропривреде Српске, Далибор Муратовић.

Мале хидроелектране, у прошлој години, произвеле су 180 гигаватчасова струје, или 4,5 одсто укупне потрошње купаца у Српској.

"Та производња је варљива. У прољећном периоду дешава се да на дневном нивоу буде подмирено и 10% потрошње купаца из малих хидроелектрана", додао је Муратовић.

У Републици Српској у току је изградња још десет сличних хидроелектрана. Иако потенцијала има више, одлуке о новој изградњи зависе од инвеститора.