latinica  ћирилица
27/02/2017 |  07:40 ⇒ 28/02/2017 | 13:47 | Аутор: РТРС

НСРС одбацила и осудила одлуку бошњачког политичког руководства (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске одбацила је и оштро осудила одлуку бошњачког руководства у БиХ да покрене ревизију пресуде пред Међународним судом правде у Хагу, донесену против воље других конститутивних народа у БиХ, а представнике Српске у институцијама БиХ позвала да искористе сва средства да онемогуће доношење одлука док не буду ријешена питања витална за Српску.
Сједница НС РС - Фото: РТРС
Сједница НС РСФото: РТРС

"Сматрамо да ова одлука представља најдиректније кршење Устава БиХ и општег оквирног споразума за мир у БиХ", наводи се у закључцима усвојеним након расправе о информацији о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије.

Народна скупштина Републике Српске сматра да овакав начин доношења одлука, наводно у име БиХ, којим се служе представници бошњачког народа, а без поштивања процедура предвиђених Дејтонским мировним споразумом и учешћа других конститутивних народа у доношењу одлука у име БиХ, захтијева хитно и јасно реаговање међународне заједнице, односно земаља које су гаранти Дејтонског мировног споразума.

"Због наведеног дјеловања бошњачког политичког руководства још једном се потврдила неопходност да је за одлуке од виталног интереса за Републику Српску и конститутивног спрског народа које се доносе на нивоу зајендичких институција БиХ, потребно добити сагласност органа и институција Републике Српске, да би дејтонски положај Српске, као и права и положај српског конститутивног народа у БиХ били адекватно представљени и заштићени.

Народна скупштина позива представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да искористе сва правна и политичка средства ради онемогућавања доношења било каквих одлука на нивоу заједничких институција БиХ, све док се не ријеше питања витална за Српску, као што су акти у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ, рјешавање питања имовине и друга.

Парламент Српске апелује на све политичке актере у Републици Српској да о свим питањима од посебног значаја за Српску покажу неопходно јединство, озбиљност и одговорност према Републици Српској.

Народна скупштина Републике Српске чврсто стоји на позицији одбране слова Дејтонског мировног споразума и права која Републици Српској према том споразуму припадају.

Указује се на неопходност доношења акта о Уставном суду БиХ и покретања парламентарне процедуре која би омогућила одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

Народна скупштина Републике Српске задужила је Владу Српске да, у сарадњи са представницима Републике Српске на нивоу заједничких органа БиХ, а ради јачања европског пута, припреме одговор Републике Српске на сва тренутна питања која ће бити упућена свим релевантним међународним институцијама.

Скупштина Српске одбацује праксу једностраног одлучивања и узурпације заједничких органа БиХ.

Народна скупштина Српске сматра да је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић прекршио Устав БиХ и тражи покретање кривичне одговорности против свих оних који су учествовали у покретању нелегитимне ревизије пресуде Међународног суда правде.

Тражи се од институција на нивоу БиХ и Федерације БиХ да испуне све претходне мјере из Писма намјере које су предуслов за реализацију Реформске агенде на путу ка ЕУ.

Народна скупштина Српске сматра да је на путу ка ЕУ неоправдано даље постојање високог представника за БиХ, па стога, као страна потписница анекса 10 Дејтонског мировног споразума тражи укидање ове институције.

Парламент Српске, уз закључке, усвојио је и информацију о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде против Србије.

За предложене закључке гласало је 46 посланика, уздржана су била 23 посланика опозиције, а нико није гласао против.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је посебну скупштинску сједницу.

19.20... Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је, након што су посланички клубови окончали консултације о закључцима о информацији о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије и Црне Горе.

У предложеним закључцима, о којима ће се посланици изјашњавати у наставку сједнице, наведено је да Народна скупштина одбацује и оштро осуђује одлуку бошњачког политичког руководства у БиХ да покрене ревизију пресуде пред Међународним судом, а која је донесена против воље других конститутивних народа у БиХ.

"Сматрамо да ова одлука представља најдиректније кршење Устава БиХ и Општег оквирног споразума за мир у БиХ", наведено је у закључцима.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Радован Вишковић рекао је у завршној ријечи да од предложених 12 закључака није усаглашен један.

Народна скупштина, како је наведено у закључцима, сматра да овакав начин доношења одлука, наводно у име БиХ, којим се служе представници бошњачког народа, а без поштивања процедура предвиђених Дејтонским мировним споразумом и без учешћа других конститутивних народа у доношењу одлука у име БиХ, захтијева хитно и јасно реаговање међународне заједнице, односно земаља које су гаранти Дејтонског мировног споразума.

Народна скупштина размотрила је прије скупштинске паузе ову информацију у којој је наведено да нису испуњени материјални и формални услови за подношење захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије и Црне Горе.

Посланици српских политичких партија у Народној скупштини сагласни су да је недопустиво ванинституционално дјеловање бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића који је иницирао подношење захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије и Црне Горе.

17.19... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас да је након подношења захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије потребно исказати српско јединство, истичући да то не смије бити пропуштено у овом важном политичком тренутку. Говорећи на посебној сједници Народне скупштине о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије и Црне Горе, Стевандић је рекао да не постоје правни разлози за ревизију и да се то не смије занемарити.

Он је констатовао да ОХР не реагује када бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић неуставно дјелује, већ само када треба нешто урадити на штету Српске.

"Из примјера понашања амбасодора БиХ у Хагу Мирсаде Чолаковић видљиво је да постоје паралелне институције. Као Чолаковићева се понашају бошњачки кадрови у већини институција БиХ, међу којима је и Обавјештајно-безбједносна агенција", рекао је Стевандић.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Српске Вукота Говедарица рекао је да се након много година поново жели остварити доминација једног над друга два конститутивна народа, што је потенцијална опасност у коју улази БиХ.

"Бојим се да све што се дешава данас има озбиљну шансу да нас увуче у потенцијалну дубоку кризу која није потребна ниједном народу у БиХ", рекао је Говедарица.

Он је оцијенио да Међународни суд правде у Хагу у писмима упућеним члановима Предсједништва тражи од БиХ да заузме став и донесе одлуку да ли стоји иза ревизије пресуде по тужби која је изречена 2007. године против Србије.

Говедарица је поновио да је Изетбеговићев захтјев за ревизију пресуде чин супротан Уставу БиХ, јер Предсједништво, као једино надлежно институционално тијело, није донијело одлуку о покретању ревизије.

Он је позвао политичке факторе у БиХ да се врате принципима компромиса, дијалога и консензуса да не би били суочени са новим таласима нестабилности и будућих криза које ће се јављати.

Говедарица је рекао да Влада Српске треба да оформи експертски правни тим који би пратио сва дешавања у вези са кризом и који би имао непосредну и блиску комуникацију са Србијом.

Он је додао да између Владе и српских представника у заједничким институцијама мора да постоји сарадња, која би требало да буде на високом нивоу.

Након што су посланици окончали расправу о информацији о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије и Црне Горе, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић дао је паузу да би народни посланици усагласили закључке.

16.00... Посланик ДНС-а Душко Ивић рекао је да српски политички представници не треба да учествују у одлучивању на нивоу БиХ док се неке ствари не рашчисте и не направи заједничка стратегија за наступ и вршење власти на том нивоу.
Ивић је рекао да се одлуке на нивоу БиХ морају доносити консензусом и да Народна скупштина треба да даје сагласност, а све с циљем заштите интереса Српске.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић рекла је да је одлука Изетбеговића да иницира ревизију пресуде само један од потеза у правцу негирања онога што је Дејтон поставио - да је БиХ заједница два равноправна ентитета и три народа. Она је затражила јединствен став свих политичких српских странака о овом проблему, као и да се све рјешава у институцијама и у оквиру Дејтонског споразума.

Шеф Клуба посланика СП-а у Народној скупштини Слободан Протић рекао је да је покушај ревизије тужбе само сегмент укупне бошњачке политике од 1. марта 1992. године до данас, те да је она иста - усмјерена против Српске, њеног постојања и будућности. Он је рекао да је циљ да се укине Српска, створи уставна криза и одступи од Дејтонског споразума, као и да се БиХ уређује искључиво по вољи једног народа што је више него опасна игра.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је Изетбеговић успоставио паралелни систем доношења одука ван институција БиХ, те да је био онај који је снажно напао БиХ, иако се у њу заклињао. Он је подсјетио да је сам Изетбеговић рекао да је свјестан да ће ревизијом изазвати највећу постдејтонску кризу, те да је то учинио иако је признао медијима да не постоји ниједна нова чињеница и аргумент.

"То је доказ да не постоји ниједан аргумент и чињеница и да је ово очигледно класична злоупотреба", закључио је Бореновић и додао да треба покренути и појединачну кривичну одговорност свих који су учествовали у подношењу захтјева за ревизију пресуде пред Међунарондог суда правде у Хагу.

15.30... Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је недопустиво ванинституционално дјеловање бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића јер нико нема право да у име свих у БиХ самостално подноси иницијативе, те да је вријеме да Народна скупштина Српске дефинише одређена питања. Она сматра да захтјев за ревизију пресуде и понашање Изетбеговића не би требало посматрати као изоловани случај јер се много ствари дешава у континуитету и због тога се њиме не би требало превише бавити.

"Превише је данас важан дан да бисмо сводили све на лични терен. Ово није Скупштина гдје би требало да слушамо незадовољство појединаца. Овдје смо дошли јер смо упозорени и знамо шта се дешава сада у БиХ, односно да је ријеч о ванинституционалном дјеловању и приватизацији институција БиХ", рекла је Цвијановићева у НСРС.

Она тврди да је циљ политике која долази из Сарајева да политички процеси силом буду преведени у правосудне предмете.

"Испада да би сви из Републике Српске требало да објашњавају потезе у правосудним институцијама у Сарајеву. Народна скупштина мора у наредном периоду због тога да заштити многе људе који су изложени малтретирању, а радили су у складу са законом", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да Сарајево није схватило озбиљно попис становништва и да га Српска неће признати.

Жељка Цвијановић у НСРС (Фото: РТРС)

"Морамо бити дорасли задатку јер је дошло вријеме да се подигне одређена баријера. Је ли релевантно оно што смо ми објавили или оно што је објављено на нивоу БиХ, под притиском Тужилаштва БиХ? Је ли ово држава коју хоћемо и прича о тражењу правде?", упитала је Цвијановићева. Она је упозорила да се правосудним притисцима врши отимачина имовине Републике Српске, што би требало да буде завршна фаза развлашћивања Српске и да се то ради, захваљујући бошњачкој политици и међународној заједници.

Цвијановићева очекује да буду заштићени представници Српске и посланици који у Тужилаштву БиХ дају изјаве због референдума о Дану Републике.

Премијерка Српске каже да је у БиХ блокирана реформска агенда, јер је повезана са аранжманом са Међународним монетарним фондом.

"Боље да смо имали одвојене приче о ММФ-у и Реформској агенди. Српска је испунила све услове ММФ-а и из Реформске агенде, а имамо и све одговоре из Упитника за европски пут", додала је Цвијановићава.

Коментаришући тврдње посланика Коалиције "Домовина" Недима Чивића да су бошњачка дјеца у Српској дискриминисана, Цвијановићева је рекла да нема никакве дискриминације по вјерској, националној и другој основи.

"У Српској има више од 20 школа у којима се изучава национална група предмета, што значи да то могу изучавати сва бошњачка дјеца, за разлику од Федерације БиХ, гдје су угрожена српска дјеца. Сва дјеца која изучавају националну групу предмета добијају књиге из кантона у ФБиХ", подсјетила је Цвијановићева.

Она је напоменула да Влада Републике Српске, у оквиру програма обезбјеђивања бесплатних уџбеника за ученике првог и другог разреда, свој дјеци даје уџбенике.

Посланици коалиције "Домовина" напустили су скупштинско засједање јер је, како тврде, Сакиб Софтић овлаштени агент БиХ у Међународном суду правде у Хагу и због тога није требало разматрати ову информацију.

Чивић тврди да је највећа грешка предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића "што не штити Устав БиХ, него великосрпску политику, иако је изабран и гласовима Бошњака и Хрвата".

14.51...Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић сматра да је неопходно српско јединство након подношења захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије и Црне Горе, да би Републици Српској била обезбијеђена стабилност.
"У овом тренутку одлуке не смијемо доносити емоцијама, него у складу са највишим интересима Републике Српске", рекао је Босић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о информацији о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије и Црне Горе.

Он каже да се сада поставља питање шта је Србима Дејтонски мировни споразум, да ли би требало да га бране или им више није интерес?

"Ако сматрамо да би требало сачувати Дејтонски споразум и овакав статус Републике Српске, онда не смијемо да учествујемо у рушењу институција које су формиране овим споразумом, него да их искористимо", рекао је Босић и подсјетио да Хрвати у БиХ желе нову територијалну и политичку расподјелу.

Младен Босић у НСРС (Фото: РТРС)

Он је нагласио да је потребно јединство српског народа које ће дати снагу политички аргументима.

"Јединство значи сарадњу и договор и не може бити успостављено на начин да неко нешто наређује", додао је Босић.

Он је оцијенио да је јасна порука послата из Вијећнице у Сарајеву, а то је наставак бошњачке политике која је дефинисана са двије ријечи - агресија и геноцид.

"То што је речено у Вијећници наставак је онога што слушамо од 1992. године. Понашање бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића јесте државни удар на институције БиХ, међу којима је Предсједништво БиХ, што мора бити одбачено", закључио је Босић.

14.39... Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је данас у Бањалуци да ће захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије и Црне Горе пасти на првом кораку, јер само писмо овог суда члановима Предсједништва показује да ту нешто евидентно није у реду.

Иванић је рекао да би овај суд у супротном прихватио ревизију и не би коментарисао.

"То јасно показује да је наша страна предности и да је бошњачка страна искористила институције у свом интересу и довела до бруталне приватизације интереса, ваниинституционалног дјеловања и стварања паралелних структура које одговарају само бошњачком члану Предсједништва, а не интересу свих народа", истакао је Иванић у свом обраћању посланицима на посебној сједници Народне скупштине о захтјеву за ревизију пресуде по тужби против Србије и Црне Горе.

Он је најавио да је припремио ново писмо за Међународни суд правде и да ће га због паралелизма у институцијама морати да преда министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Иванић је изразио наду да ће Народна скупштина имати јасан одговор на приватизацију институција, паралелизам у структурама и ванинституционално дјеловање, као и да ће будућност кризе и блокаде зависити од потеза Изетбеговића који БиХ увео у кризу и блокаду.

Он је поручио да би "Народна скупштина требало да највећу пажњу посвети паралелизму, начину доношења одлука и приватизацији институција БиХ".

Младен Иванић у НСРС (Фото: РТРС)

Иванић је рекао да је у јуну 2015. године сазнао да је Бакир Изетбеговић предузео активности да се покрене ревизија у случају БиХ против Србије због чега је почетком 2016. послао писмо Међународном суду правде у коме је инстистирао да је било какво подношење захтјева без одлуке Предсједништва правно неутемељено и злоупотреба институција БиХ.

Он је оцијенио да је мандат агента Сакиба Софтића пред Међународним судом правде окончан, те да је подношење захтјева од Амбасаде БиХ и амбасадора Мирсаде Чолаковић у Хагу нелегално.

Иванић је рекао да ако Изетбеговић, који је у вези са ревизијом пресуде заобилазио институције и доносио одлуке на неформалним састанцима, не повуче налог амбасадору БиХ у Хагу Мирсади Чолаковић у најкраћем року то може бити крај заједничке дипломатске мреже БиХ.

Он је закључио да Предсједништво није донијело одлуку о покретању ревизије пресуде и да се та установа након што је Изетбеговић напустио сједницу налази у блокади, коју није направио нико из Српске, већ управо Изетбеговић и паралелна бошњачка структура коју је формирао.

14.05... Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да представници Бошњака стално настоје да српском народу припишу геноцидно одређење, што је видљиво и из захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије, те да је због свега неопходно српско јединство.

"Због свега у Народној скупштини Републике Српске, у складу са нашим одговорностима, морамо дефинисати јединствене политике. То мора бити урађено и због будућег времена", рекао је Додик данас у Бањалуци на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске и навео да бошњачка политика мора бити одбачена јер се њоме мајоризује српски народ у БиХ.

Он је предложио да се у скупштинским закључцима јасно одбаце политике које спроводи бошњачки члан Предсјдништва БиХ Бакир Изетбеговић и да буду подржане активности предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића.

Додик каже да је неопходно затражити и да се органи БиХ извине Србији због недопустивог геста мржње, закључити да је немогуће да неко представља БиХ, ако нема Срба, те да буде укинут ОХР и да са радом престане Савјет за провођење мира.

"Након што буде одбачен захтјев за ревизију пресуде, представници Републике Српске морају инсистирати да буде успостављен механизам координације у БиХ, затим усвојен закон о Уставном суду БиХ и одлазак страних судија. Осим овога, морају инсистирати на споразуму са Међународним монетарним фондом јер је Српска испунила све услове за аранжман са овом институцијом, за разлику од Федерације БиХ /ФБиХ/", додао је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да тужба против Србије и Црне Горе није била легална ни 1993. године, када ју је поднио тадашњи лидер Бошњака Алија Изетбеговић.

Предсједник Српске Милорад Додик

Додик је истакао да је иницирањем захтјева за ревизију Изетбеговић дјеловао ванинституционално и у име једног народа, те да је изазвао озбиљну кризу.

"Било би добро и да Народна скупштина Републике Српске обавеже све нас да пошаљемо писма виђења ситуације свим важнијим међународним институцијама, високом представнику, европским парламентарцима, конгресменима, члановима руске Думе и свим важним факторима", рекао је Додик.

Он сматра да понашње српских представника у институцијама БиХ не смије ићи у правцу "распакивања" Дејтонског мировног споразума, односно да се не смије одустати од изворних надлежности које су предвиђене овим споразумом.

"Сједница скупштине данас је сазвана са најбољом намјером - да ће народни посланици, свјесни тренутка и одговорности, донијети одлуке у интерсу Републике Српске, и због тога позивам на једниство свих политичких представника. Не смијемо одустати од суштине, а то је позиција Српске у БиХ јер је за све што се ради у БиХ потребна сагласност Српске и ФБиХ", каже Додик.

Он је додао да се не смије заборавити шта је радила међународна заједница и високи представници када је ријеч о кршењу Дејтонског споразума.

"Ово је најбруталнији удар на функационисање институција БиХ јер је Изетбеговић са неформалном групом грађана донио одлуке без два конститутивна народа. Ово је кулминација стања у којој се БиХ налази од 1995. године до данас, гдје су вјерске и политичке гарнитуре бошњачког народа хтјеле да нам укину права", сматра Додик.

Предсједник Републике Српске оцијенио је да Бошњаци воде увијек исте политике, од Алије Изетбеговића, Хариса Силајџића, до Бакира Изетбеговића.

"Сјетимо се бутмирског процеса, реформе полиције, жеље за неком функционалном БиХ којој би Српска препустила сва права одлучивања на европском путу. Бошњачке представнике увијек окупи мржања према српском народу и Републици Српској", нагласио је Додик.

Он сматра да се не смије стећи утисак да Српска брани БиХ јер заправо брани процедуре.

Додик је истакао да мјера српске политике мора бити јединство Републике Српске и очувања Дејтонског споразума.

"Не смијемо заборавити чињеницу да је организована хајка правосудних институција БиХ на све из Српске. Може се очекивати да 11, 12, или 15. марта обуде подигнута оптужница за организовање референдума", рекао је Додик.

Он каже да се не може прихватити политика по којој су Срби геноцидни, а према којој је политика Бошњака "чиста и добра".

"Прича о европском путу прихватљива је за све нас, иако у вези са тим нисмо видјели уважавања, што је видљиво и из механизма координације којег сада нема, али и покушаја одузимања имовине Српске посредством институција БиХ. Како је могуће очекивати да неко у име БиХ пошаље попуњени упитник Бриселу о структури становништва без механизма координације?", пита Додик.

Додик је навео да је Република Српска за пут ка ЕУ, али да је упитна прича о атлантским интеграцијама.

"Нећемо више да одлучујемо у БиХ док не буду дефинисана важна питања за Републику Српску у Народој скупштини Српске", рекао је Додик.

13.40... Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је да је циљ бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је иницирао подношење захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије и Црне Горе, да буде сачињена најозбиљнија платформа за рушење Републике Српске.
Образлажући информацији о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије и Црне Горе, Вишковић је истакао да нису испуњени ни материјални, ни формални услови за подношење захтјева, те да у овом суду не постоји активна легитимација за овакву процесну радњу.

Он је навео да према Уставу БиХ, Предсједништво БиХ одлуке доноси консензусом, а у случају непостизања консензуса, одлуку може усвојити када за њу гласају два члана.

"У тој ситуацији нису поштоване одредбе Устава БиХ, јер Предсједништво БиХ није никада разматрало питање покретања ревизије по тужби против Србије и Црне Горе, нити су се чланови овог тијела о томе одредили у смислу доношења одлуке", рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске.

Он каже да, ако се има у виду све наведено, нису испуњени материјални, нити формални услови за подношење захтјева за ревизију и у поступку пред Међународним судом правде не постоји активна легитимација за овакву процесну радњу.

"Свако евентуално наступање правног заступника БиХ пред Међународним судом правде, без одговарајуће одлуке Предсједништва БиХ, није правно ваљано и представља акт вануставног дјеловања и лажно представљање тог лица", додао је Вишковић.

...................................................................................................................................................................................

У информацији, коју су доставили посланици СНСД-а, ДНС-а, СП, СДС-К, као и самостални посланици Илија Стеванчевић и Златко Максимовић, наводи се да, према Уставу БиХ, Предсједништво БиХ одлуке доноси консензусом, а у случају његовог непостизања, одлуку може усвојити када за такву одлуку гласају два члана.

У тој ситуацији, истиче се у информацији, нису поштоване одредбе Устава БиХ јер Предсједништво БиХ није никада разматрало питање покретања ревизије по тужби против Србије и Црне Горе, нити су се чланови овог тијела о томе одредили у смислу доношења одлуке.

"Сматрамо да нису испуњени материјални, нити формални услови за подношење захтјева за ревизију и да у поступку пред Међународним судом правде не постоји активна легитимација за овакву процесну радњу", наводи се у информацији.

Свако евентуално наступање правног заступника БиХ пред Међународним судом правде без одговарајуће одлуке Предсједништва БиХ није правно ваљано и представља акт вануставног дјеловања и лажно представљање тог лица, наводи се у информацији.

Бивши агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић предао је Међународном суду правде у Хагу захтјев за ревизију пресуде против Србије, коју је иницирао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић без одлуке Предсједништва БиХ.

Извор: РТРС/СРНА