latinica  ћирилица
08/03/2017 |  19:23 ⇒ 09/03/2017 | 08:20 | Аутор: РТРС

Дервента: Стање напето, грађане позивају на приправност (ФОТО/ВИДЕО)

Још једна неизвјесна ноћ чека Дервенћане. Штаб цивилне заштите увео је ванредне мјере заштите од поплава, ниво Укрине је у сталном порасту, а грађанима се апелује да буду у приправности.
Дервента - поплаве (фото:derventacafe.com) -
Дервента - поплаве (фото:derventacafe.com)

Трка са временом опет је почела. Ниједан сат не смије се пропустити јер вода неумољиво надире, а ниво Укрине је из сата у сат све већи. Штаб цивилне заштите активирао је све надлежне службе на терену.

"Ситуација је напета. Ниво Укрине у граду сваких сат времена расто по 12 центиметара а већ је прешао 20-так центиметара од коте ванредне одбране од поплава", истиче Драгољуб Кукић,шеф Одсјека Цивилне заштите Дервента.

Пут Дервента-Календеровци код Патковаче (фото:derventacafe.com/Nemanja Marić)

Критичних тачака је на све стране. Поплављене су оранице, поједина домаћинства. Прва интервенција била је у Рапћанима гдје је једно домаћинство морало бити евакуисано.

У Јасенцима је, каже Кукић, поправљан један дио насипа. Критично је и у Омерагићима и Лужанима, а Беглуци су већ под водом. На Агићком каналу у току су радови да се спријечи даље надирање воде.

Проблем и даље представља вјештачко језеро у Дренови које прелијева и велик доток воде код локалитета Жутог моста, на скретању за Календеровце.

Из Цивилне застите апелују грађананима да буду у приправности, да покушају, колио је то у њиховој могућности, осигурати своју имовину. Надају се да неће бити потребе за масовном евакуацијом. До сад је заплављено око 20-так објеката, а велику опасност представљају подземне воде и наравно Укрина.

Дервента-ванредна опасност од поплава (фото:derventacafe.com)

А ко би рекао да од релативно мирног јучерашњег дана, у свега неколико сати, стање на терену постаје ванредно.

И тако, док се у сусједном Прњавору стање стабилизује, у Дервенти изгледа тек треба. Иако је био најављен престанак падавина, ни киша их у послијеподневним часовима није заобишла.

У Улици Бранислава Нушића (иза мотела "Двор") механизација Инжињерског батаљона ради на постављању насипа. Радови се изводе и на Агићком каналу.

Око 16 часова водостај Укрине код Старог моста био је 275 цм.

Према посљедњим информацијама, и око 18 часова водостај у граду се повећава.

Око 19 часова водостај Укрине био је 290 центиметара.

И око 20 часова водостај је 290 центиметара и стагнира већ дуже од два сата.

Због обилних падавина у току јучерашњег дана и протекле ноћи дошло је до наглог повећања водостаја ријеке Укрине. С обзиром да је водостај и даље у сталном порасту, моле се грађани са угрожених подручја (Агићи, Дервентски Луг, Лужани, Омерагићи, градска зона преко ријеке Укрине, насеље Јасенци, индустријска зона, Беглуци и Нови Лужани) да благовремено изврше обезбјеђивање својих материјално-техничких средстава, да на сигурно склоне стоку и да се припреме за евентуалну евакуацију.

Мост у Доњем Детлаку - Дервента (фото:derventacafe.com/ Давор Сидик)

Такође се обавјештавају грађани да ће Штаб и Повјереници цивилне заштите непосредно руководити поступком збрињавања угроженог становништва.

За све информације грађани се могу обратити на телефон број 123 и 065 522 – 415.

Извор: Дервента кафе, Радио Дервента, ТВ К3