latinica  ћирилица
25/09/2017 |  21:15 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Опозиција одржала "скупштину народа"; Бројна реаговања представника власти

Као што су и најавили, опозиција у Српској, у Банском Двору у Бањалуци организовала је, како су је назвали, скупштину народа. Поручили су да је ово једини начин да грађани чују истину о односу власти према њима. Због оваквих поступака опозиције, стижу бројна реаговања представника власти. Предсједник највеће странке у Српској Милорад Додик, поручио је да није у Бечу, СНСД би у исто вријеме организовао скуп у дворани "Борик", па би, како је рекао, опозиција видјела шта је пленум и подршка.
Опозиција организовала "скупштину народа" - Фото: РТРС
Опозиција организовала "скупштину народа"Фото: РТРС

Лидери опозиционих парламентарних странака у Републици Српској најавили су предузимање правних радњи, како би доказали да посљедње засједање Народне скупштине, одржано без присуства опозиције, није било законито и уставно.

Затражиће да све одлуке и закључци с тог засједања буду поништени, као и одговорност и оставке због, како наводе, незаконите и неуставне употребе полицијских снага у парламенту.

- Народ се ослободио страха и ми смо вечерас са грађанима Бањалуке одлучили да потпуно отворено и истинито говоримо и покажемо да ми на овај начин чувамо Републику Српску од режима који је урушава - рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Ово је тек почетак, поручили су опозициони представници. Сличне пленуме најавили су за наредне мјесеце, широм Српске.

- Ово је јединствена прилика да људима укажемо да немају право они који тврде да број руку одређује поштовање закона. Нема везе колико скупштинска већина броји посланика, чак и да их има свих 83, свих 83 морају да поштују Устав и законе Републике Српске - рекао је Драган Чавић, предсједник НДП-а.

Претходно, из СНСД-а је саопштено да је опозиција организовањем такозване "скупштине народа" само још једном потврдила да, како наводе, према нечијем налогу ради на рушењу институција Српске. За потпредсједника те странке Николу Шпирића ово је још један од начина да се изазове хаос у Српској.

- Опозицији треба да буде јасно да немају већину и да узалуд своје сједнице називају народним. Они су своме народу окренули леђа и то ће им народ истом мјером вратити на изборима 2018. Историја ће их памтити по издаји и невиђеној количини мржње према институцијама и појединцима у Републици Српској и по, за сада, невиђеној сервилности према политичком Сарајеву - рекао је Шпирић.

Све што су демократска правила добро је, али уколико би било позивања на насиље, онда би тако нешто морало да наиђе на осуду свих разумних људи, став је потпредсједника Народне скупштине Ненада Стевандића. Он је поручио да нису добро завршили они који су у било које вријеме позивали на насиље.

- Могу разумјети и да је ово нека врста предизборног плана и активности опозиције, али никако нећу моћи да разумијем уколико буде позива на нереде - рекао је Стевандић.

Све је почело прије 13 дана у НСРС, када је опозиција физички блокирала рад парламента, зато што је с дневног реда повучен ревизорски извјештај о извршењу буџета за прошлу годину. Посланицима опозиције засметало је то што је ту одлуку донио одбор за финансије и буџет, а не одбор за ревизију који је, сматрају, први надлежан за тако нешто.

Министар унутрашњих послова Српске, Драган Лукач, потврдио је да полиција прикупља информације у вези с тим дешавањима. Каже да ће након окончања истраге бити познато да ли постоји основа евентуално за прекршајне санкције и упућивање извјештаја на даље поступање.