latinica  ћирилица
26/09/2017 |  08:44 | Аутор: РТРС

Првом човјеку Каталоније пријети хапшење због референдума

Главни шпански државни тужилац Хосе Мануел Маса не искључује могућност хапшења предсједника Каталоније Карлеса Пуџдемона због инсистирања на референдуму.
Каталонија - Фото: АП
КаталонијаФото: АП

Каталонија намјерава да одржи референдум о независности те шпанске покрајине 1.октобра, што Мадрид сматра нелегалним.

"Правно гледано, могу се испунути услови за хапшење (Пуџдемона). То је одлука која је могућа, али нисмо размотрили да би требало да је донесемо", рекао је Маса.

Шпански тужиоци упозорили су да би званичници који су укључени у било какве припреме референдума могли бити оптужени за грађанску непослушност, злоупотребу положаја или јавних фондова, преноси АФП.

Маса је рекао да би Пуџдемон могао бити ухапшен због злопотребе јавних фондова - злочин за који је предвиђена затворска казна.

Тужиоци су, такође, рекли полицији да испита и напоре за промовисање референдума и наредили кривичну истрагу више од 700 каталонских градоначелника, који су обећали да ће сарађивати у вези са гласањем на референдуму.

Шпанска влада прогласила је најављени референдум о независности Каталоније неуставним, а ове недјеље Мадрид је покренуо велику полицијску и правну акцију против оних који учествују у његовој организацији.

Извор: Танјуг