latinica  ћирилица
26/09/2017 |  09:55 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Милић: Повећање пензија без било каквих потешкоћа

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске Младен Милић рекао је да ће Фонд без било каквих потешкоћа спровести најављено ванредно повећање пензија од три одсто, за шта је потребно више од 30 милиона КМ годишње.
Младен Милић - Фото: Screenshot
Младен МилићФото: Screenshot

Милић је истакао да ће више од 258.000 пензионера приликом исплате пензија 10. новембра имати увећан износ, најавивши да ће се крајем првог квартала наредне године расправљати о додатном повећању од два одсто, чиме ће захтјев за повећањем од пет одсто бити у потпуности испуњен.

"Потраживања по основу неплаћених доприноса су велика и 30. јуна износила су више од 476 милиона КМ, што представља средстава за готово шест исплата пензија", рекао је у Милић за "Независне новине".

Он тврди да се обавезе Фонда према добављачима по основу испоручене робе и услуга и бруто плата према запосленима уредно измирују.

Када је ријеч о инвалидској пензији, Милић је рекао да се против превара боре кроз досљедну примјену законских прописа у овој области, те подсјетио и на акцију "Стоп преварама, до пензије поштено" коју успјешно спроводе већ пет година.

"По разним основама, откривајући преваре, остварили смо уштеду више од 30 милиона КМ у посљедњих пет година", навео је Милић.

Он је оцијенио да је најзначајнији ефекат преласка на трезорски принцип пословања лакше обезбјеђивање недостајућих средстава, већа гаранција у редовности и исплати пензија, па и побољшање ликвидности буџета.

Извор: СРНА